Вучевић одговорио на пријетње Албанаца: "Ми се не играмо ратних игрица"

Г.С.
Милош Вучевић
Foto: Танјуг | Милош Вучевић

БЕОГРАД - Србија остаје посвећена политичком дијалогу, прије свега очувању мира и стабилности, то је наш национални и народни интерес, рекао је министар одбране Милош Вучевић поводом изјаве посланика Демократске партије Косова Хисена Берише да је “Косово спремно за рат ако се наруши његов интегритет и суверенитет”.

- За разлику од њих ми не дајемо бомбастичне изјаве и не играмо се ратних игрица, него покушавамо да дођемо до историјског договора који би био од значаја за Србе и Албанце - изјавио је Вучевић за Танјуг.

Вучевић је навео да Србија вјерује у суживот Срба и Албанаца на овим просторима, а не у сукобе и ратове, јер према његовим ријечима, то не води ка рјешавању, него ка погоршавању односа.

Министар одбране је додао да је према Резолуцији 1244 Савјета безбједности Уједињених нација, као и у складу са међународним јавним правом, јасно дефинисано где су границе Републике Србије.

- Границе Србије су на Шарпланини и на Проклетијама, нема потребе да се играју географије, географија је јасно оцртана и јасно дефинисана у смислу територијалног суверенитета и површине једне државе - рекао је Вучевић.

Према ријечима Вучевића, Србија ће и даље бити фокусирана на проналазак договора са Албанцима.

- Оно што ме забрињава јесте потпуно одсуство слуха у Приштини, не само за постизање неког договора, него пре свега за разумевање да је за Србију црвена линија да било ко покуша да протера Србе са КиМ - оцијенио је Вучевић.

Саговорник Танјуга је рекао да је Србија у стању да чува безбједност свог народа на територији Косова и Метохије, као и да Приштина треба да се врати за преговарачки сто и формира Заједницу српских општина, која је дефинисана Бриселским споразумом.

- Нека се они лепо врате за преговарачки сто, то је много паметније, за почетак да формирају ЗСО у складу са принципима који су дефинисани и у Бриселским споразумом и у Споразуму из 2015. године који је пратио, односно изашао из Бриселског споразума - рекао је Вучевић.

На питање да ли изјаве попут оне коју је дао посланик Демократске партија Косова Хисен Бериша мијењају став и политику Србије, Вучевић је одговорио да политика Србије остаје иста и да се она неће мијењати.

- Наша политика остаје иста, не можемо ми мењати нашу политику зато што неко од њих даје неодговорне изјаве, то је питање за њих. Ми морамо да останемо смирени и рационални, да нас не понесе тај емотивни набој, не стидећи се својих емоција, али не смете се сада тркати у бомбастичним изјавама -рекао је Вучевић.

Вучевић је поручио албанским политичарима који шире запаљиву реторику “Да треба да се сете да је човек слуга сваке изговорене речи, а господар неизговорене”.

- Албанци треба да мало поведу рачуна шта изговарају и да разумеју и да је и албански интерес да буде мир и да постоји суживот са Србима, као што је спрски национални интерес да чувамо мир и стабилност и да пробамо да дођемо до политичког договора са Албанцима - закључио је Вучевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана