Володин: Путин поручио - Срби могу рачунати на руску помоћ

Срна
Володин: Путин поручио - Срби могу рачунати на руску помоћ

Београд - Братски народ Србије, као и увијек, може да рачуна на помоћ Русије, порука је руског предсједника Владимира Путина коју је у парламенту Србије пренио предсједник руске Думе Вјачеслав Володин.

Володин је у обраћању посланицима на посебној сједници Скупштине Србије рекао да српском народу преноси Путинове најтоплије поздраве и подршку. Он је истакао да Русија осуђује провокације против Срба на Косову и Метохији, те да је упад приштинских специјалаца на сјевер Космета усмјерен на застрашивање Срба и успостављање насилне контроле над тим дијелом покрајине.

Володин је нагласио да хапшење руског службеника УН на Космету представља кршење међународног права и да УН треба да покаже одлучан став и конкретне кораке.

“Сматрамо да је понашање ЕУ и САД недопустиво и да је довело до раста напетости у региону и подрива вишегодишњи рад међународне заједнице на мирном рјешавању балканске кризе”, рекао је Володин.

Он је навео да одсуство реаговања ЕУ на провокације Приштине изазива сумњу да је ЕУ способна да буде посредник у дијалогу између Београди Приштине.

“Сматрамо да све стране треба да испуњавању Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН, а ко не поштује, треба да сноси одговорност”, рекао је Володин.

Володин је истакао да интереси Србије треба да се узимају у обзир у пуном обиму у складу са међународним правом.

Народ Србије, каже он, има среће што му је предсједник Александар Вучић који се бори за свој народ и суверенитет државе, те да је увјерен да ће српски народ савладати тешкоће.

Он је навео да Русија сматра да је недопустиво то што су за неке земље двоструки стандарди и мијешање у унутрашње послове суверених држава постали норма.

“Томе се треба супротстављати ако желимо да сачувамо свој народ и земљу, њен суверенитет и независност”, нагласио је Володин, наводећи да српски народ то добро зна.

Према његовим ријечима, данас се заборавља међународно право, игноришу УН, покушава створити једнополарни свијет у грубој борби за економске интересе. Он је подсјетио на економске санкције Русији, Кини, Сјеверној Кореји, Венецуели.

“Свијет никада неће бити једнополаран, без обзира колико то жељеле САД. Што прије то схвате, то је боље за све и за саме САД. Наметање своје воље другим земљама је недопустиво”, поручио је Володин.

Он је рекао да су се, захваљујући стваралаштву српског режисера Емира Кустурице, грађани Русије упознавали са данашњом Србијом. “Наш задатак и одговорност пред будућим генерацијама је да дамо све од себе да сачувамо добре односе”, истакао је Володин.

Володин је подсјетио да Русија и Србија током цијеле историје живе у пријатељству и међусобном поштовању, те да имају много заједничког у вјери и култури, те да се и поред језичких разлика, добро разумију.

Он је навео да је Русија увијек бранила српски народ кроз историју, посебно када је због Србије ушла у Први свјетски рат, а у Другом свјетском рату 4.300 совјетских војника је погинуло ослобађајући Београд од њемачких нациста, а више од 14.000 је било рањени.

Володин је захвалио Србима на брижљивом чувању гробова очева и дједова погинулих руских војника у Србији.

Он је напоменуо да се 2020. године слави 75 година од побједе над фашистичком Њемачком, што је заједнички празник Србије и Русије које су јединствене у оцјени историје и борби против покушаја да се она промијени и да се оправдају злочини нациста и њихових помоћника.

Володин се претходно састао са предсједником Србије Александром Вучићем, а са предсједником Скупштине Србије Мајом Гојковић положио је вијенац на Споменик ослободиоцима Београда.

Володин би требало да учествује и на отварању 4. засједања Комисије за сарадњу Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације и Народне скупштине Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана