Војни одговор Београда значио би директан сукоб са НАТО

Срна
Војни одговор Београда значио би директан сукоб са НАТО

Београд - Војнополитички аналитичар Александар Радић оцијенио је да војно реаговање Београда на оно што се дешава на Космету не може да услиједи, јер би то значило директан сукоб са НАТО-ом.

“Реакција Београда не може да услиједи, јер чињеница је да су наше власти још 1999. године прихватиле да наше војне снаге напусте Косово и Метохију. Сада је нереалан било какав сценарио повратка на прилике прије тога”, рекао је Срни Радић.

Он је нагласио да је чињеница да Србија данас није војно јача него што је била 1999. године, већ слабија.

Радић сматра да треба наставити разговоре Београда и Приштине.

“Мислим да је порука предсједника Србије Александра Вучића потпуно јасна - да се мора ићи на преговоре. Али свако, наравно, жели у преговорима да се позиционира што је боље могуће”, каже Радић.

Радић је рекао да је процес одласка Срба са Космета у току и да тамо остају “само они Срби који се интегришу у друштво самопроглашеног Косова и они Срби који имају одређене користи јер су везани за Србију”.

Наоружани припадници РОСУ упали су јутрос на територију све четири српске општине на сјеверу Косова.

Предсједник Србије наредио је стављање свих јединица Војске Србије и МУП-а у стање пуне борбене готовости и упозорио представнике ЕУ да ће Србија реаговати ако се албанске снаге не повуку.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана