Војна парада биће једна од највећих

Агенције
Војна парада биће једна од највећих

Београд - Прослава 70. годишњице ослобођења Београда трајаће десетак дана, а војна парада, која ће бити њен саставни дио, биће једна од највећих која је организована у Београду посљедњих неколико деценија.

Представник организационог одбора прославе Милован Дрецун рекао је да је циљ свих манифестација да младе људе, прије свих, подсјете на ратна страдања и цивилизацијски значај отпора фашизму.

Обиљежавање 70. годишњице замишљено је уз изложбе, поштанске маркице, премијерно приказивање до сада невиђених снимака октобарске битке за Београд.

Милован Дрецун је казао да је кључни догађај 16. октобра, када ће на Новом Београду бити организована војна парада.

- Војна парада ће бити много јача од било које војне параде која је одржавана у последње време. Кроз догађаје у "Арени" на један другачији начин младој генерацији приближићемо годишњицу ослобођења Београда. Она не зна тежину тих страхота које су преживели Београђани под фашизмом, у окупацији током Другог светског рата - рекао је Дрецун.

Драган Бјелогрлић је задужен за осмишљавање визуелног дијела у "Арени".

Министар одбране Братислав Гашић је изјавио да је једна од могућих локација на којој ће бити организована парада плато испред Палате Србија.

- Сви родови Војске Србије биће приказани тога дана. Желимо да покажемо шта је то војска Србије протекле две и по године учинила на модернизацији и обуци. Шта је то што представља серијску производњу, шта то пласирамо на треће тржиште - казао је министар одбране.

Гашић је рекао да ће на параду бити позвани сви савезници српске, односно југословенске војске у Првом и Другом свјетском рату и додао да ће "све заставе које су ослободиле Београд бити присутне да би била одата почаст свима који су тада изгубили живот".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана