Влада Србије усвојила сет изборних закона

Танјуг
Foto: гс

БЕОГРАД - Влада Србије усвојила је на данашњој сједници сет изборних закона - Предлог закона о избору предсједника Републике, Предлог закона о избору народних посланика и Предлог закона о локалним изборима - који имају за циљ унапређење услова за спровођење избора на републичком и локалном нивоу.

Приједлозима закона се не мјењају суштински аспекти избора за народне посланике, избора за предсједника Републике и одборнике скупштина јединица локалне самоуправе и задржавају се досадашња законска рјешења која се могу и сматрати основним постулатима изборног процеса у Србији, саопштено је из Владе Србије.

Нови закони, како се додаје, доносе значајне новине у погледу заштите права у изборним поступцима и лакшег кандидовања политичких странака националних мањина, као и у погледу организације и транспарентности рада органа за спровођење избора.

Предложена рјешења настала су, с једне стране, као резултат паралелних међустраначких дијалога о изборним условима уз учешће представника Европског парламента, односно без њиховог учешћа.

Такође, примењене су препоруке Канцеларија за демократске институције и људска права Организације за европску безбједност и сарадњу (ОДИХР) о праћењу изборних поступака у Републици Србији.

Влада Србије усвојила је Предлог закона о финансирању политичких активности којим се обезбјеђује транспарентно праћење трошкова током и по завршетку изборног процеса.

Предложеним рјешењем уводи се обавеза директора Пореске управе да у годишњи или ванредни план пореске контроле обавезно уврсти даваоце финансијских средстава и других услуга политичким субјектима у складу са извјештајем Агенције за спречавање корупције о финансирању политичких активности и субјеката.

Новина у Предлогу закона је да се политички субјекати могу задуживати искључиво код банака и других финансијских организација којима је то основна дјелатност.

На тај начин политички субјекти се обавезују да се задужују искључиво под редовним и законом прописаним условима и тако се спријечава могућност задуживања код физичких и правних лица, која би давањем позајмице могла да остваре утицај на политичке субјекте.

Такође, утврђена је максимална висина кредита и зајма до које се сви политички субјекти могу задуживати код банака и других финансијских организација, на годишњем нивоу, како би финансирали редован рад или изборну кампању.

Норма која осигурава транспарентније праћење трошкова изборне кампање је, да се политички субјекти обавежу да у току изборне кампање Агенцији подносе прелиминарне извјештаје о трошковима као и коначни извјештај о трошковима изборне кампање.

Ради даљег усклађивања са изборним прописима, чланови владе усвојили су Предлог закона о допуни Закона о ванпарничном поступку, који се односи на изборно право лица дјелимично лишених пословне способости.

Када се ради о лицу са дјелимичном пословном способношћу, оно може да бира народне посланике и да буде бирано за народног посланика ако суд рјешењем којим му ограничава пословну способност није утврдио неспособност вршења изборног права.

Ове допуне Закона последица су настојања да се тај закон усклади са решењима из новог Закона о избору народних посланика.

На данашњој седници усвојен је Предлог закона о измени Закона о спречавању корупције који је настао као резултат Међустраначког дијалога закљученог у Народној скупштини и односи се на обавезе које јавни функционери имају када је реч о чланству и функцијама у политичком субјекту и спречавању корупције.

Предложена решења битно утичу на стварање климе поверења у предстојећој изборној кампањи, и даље усклађивање са стандардима Европске уније, додаје се у саопштењу Владе.

Влада Србије усвојила је Закључак о висини накнаде за РТ-ПЦР и антигенско тестирање на присуство вируса САРС-ЦоВ-2 на лични захтев које обавл?ају здравствене установе у јавној својини.

Овим Закључком цена ПЦР теста смањена је са 9.000 на 6.000 динара, а цена антигенског са 3.500 на 1.800 динара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана