Више јавно тужиластво истражује случај слике "Стражар"

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕОГРАД - Случај слике "Стражар" Паје Јовановића, коју је градски секретар за комунално-стамбене послове Београда Никола Ковачевић купио у бечком "Дототеуму" за 135.000 евра, стигао је у сриједу у Више јавно тужилаштво у Београду, потврђено је Тањугу у том тужилаштву.

У наредном периоду очекује се утврђивање да ли у радњама Ковачевића има елемената кривичног дјела кријумчарење или је ријеч о царинском прекршају, како се најприје вјеровало.

Након што је слика познатог умјетника пронађена у коферу Ковачевића на аеродрому "Никола Тесла", цариници су против њега поднијели пријаву за неплаћање царине Прекршајном суду у Београду.

Но што је процјењено да би овде могло да се ради о кривичном делу, предмет је послат у Треће основно јавно тужилаштво јер се аеродром налази на територији његове надлежности. Одатле је, према писању медија, стигао чак и у Тужилаштво за организовани криминал које се огласило ненадлежним и послало предмет Вишем јавном тужилаштву.

За царински прекршај предвиђена је новчана казна у распону од врједности предмета до четири пута те вриједности, а привремено одузети предмет се враћа по окончању поступка. За кријумчарење, међутим, према Кривичном законику, у зависности од начина извршења кривичног дјела запрећене су и затворске и новчане казне, уз трајно одузимање кримијумчарене робе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана