Весић: Одлука Приштине без преседана, желе етнички чисту државу

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Члан Предсjедништва Српске напредне странке Горан Весић оцијенио је данас да је одлука Приштине у вези са српским регистарским ознакама и личним картама без преседана, да је "ситуација алармантна" и да приштинске привремене власти покушавају да направе "етнички чисту државу".

За разлику од власти у Приштини, ми желимо дијалог и предсједник Србије Александар Вучић јасно је рекао да од дијалога неће одустати, и да смо увијек спремни на разговор, рекао је Весић гостујући на ТВ Прва.

"Последња одлука Приштине где желе да укину српске личне карте и да им издају аусвсјсе је невероватан чин и начин да их обележе као људе који нису вредни. То је одлука без преседана којом посебно обележавају Србе", изјавио је Весић.

Весић каже да актуелна власт у Приштини користи ситуацију у свијету не би ли успјели да направе дрзаву коју више од половине свијета не признаје.

"Ситуација на КИМ је веома сложена и користи се за даљи притисак на Републику Србију", оцијенио је он.

Осврћући се на јучерашње обраћање предсједника Вучића, Весић је рекао да је предсједник поставио неколико питања, "да ли се у свету поштује међународно право или не, да ли се поштује територијални интегритет чланица УН или не, да ли се поштују усвојене резолуције Савета безбедности УН међу којима је и резолуција 12/44 која се односи на статус Косова и Метохије или она не постоји као и то да ли се примењује Бриселски споразум у оквиру којег би требало да се формира Заједница српских општина”.

Он је нагласио да није први пут да предсједник поставља та питања, сада у једној драматичној форми јер је и ситуација алармантна, саопштио је СНС.

“Председник је добио информације, да привремени органи припремају напад на север Косова и Метохије користећи дешавања у свету како би могли да изведу нови “Бљесак” и “Олују” и да се на тај начин реше Срба", рекао је Весић.

Све што се дешава на Косову од 1999. године када су се наше снаге повукле да КИМ, огледа се, према његовим ријечима, у константном притиску на Србе како би се повукли са Косова.

"А то се ради тако да им се не гарантује безбедност, пале се цркве и куће повратника, Срби не могу да дођу до запослења и на сваки начин се отежава њихов живот и константно се врши притисак како би се одселили. То нема везе ко је у привременој Влади то је једноставно њихова политика”, истакао је Весић.

Предсједник је, каже, јасно послао поруку да неће бити нове “Олује” и “Бљеска”.

"Трајни мир на Балкану може само да се деси договором Срба и Албанаца и нико не може са стране да наметне решење и мир. Ми немамо проблем да сарађујемо са Албанијом што смо и показали и са инцијативом “Отворени Балкан”. Овде је једини проблем у привременој власти у Приштини која покушава да направи етнички чисту државу”, закључио је Весић.

Весић се осврнуо и на данашње изборе у Великом Трновцу и рекао да се нада да ће се та изборна сага данас завршити јер је Србији потребно да се Влада формира што прије како би могли да се припремимо за тешку зиму која је пред нама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана