Вашингтон поново упутио поруку Приштини

Агенције
Вашингтон поново упутио поруку Приштини

Сједињене Државе су опет затражиле од Косова да суспендује таксе на увоз српских производа, како би се отворио пут дијалогу за нормализацију односа са Србијом.

То је пренио портал Коха.нет.

Портал је пренио изјаву неименованог високог америчког званичника дату Гласу Америке у којој се наводи да су САД “више пута покретале питање о таксама и потреби да буду суспендоване”.

“Косовски лидери схватају озбиљност нашег става и изазове које таксе представљају за билатералне односе Сједињених Америчких Држава и Косова”, наводи се у изјави и додаје да “Косово и Београд морају дати приоритет разговорима и предузети тешке, али неопходне кораке ради нормализације односа”.

Одлука Приштине из новембра прошле године да таксе на увоз робе из Србије и БиХ повећа на 100 одсто, као одговор на, како је оцијењено, “агресиван приступ Београда према косовској државности”, довела је до прекида дијалога о нормализацији односа, чији наставак Београд условљава укидањем такса.

Притисак САД на институције Косова, посебно премијера Рамуша Харадинаја, да таксе буду суспендоване, сада се повећава.

Савјетник за националну безбедност предсједника Доналда Трампа – Џон Болтон је о томе разговарао телефоном са предсједником Косова Хашимом Тачијем, премијером Рамушем Харадинајем и премијером Албаније Едијем Рамом.

Премијер Рамуш Харадинај инсистира на томе да таксе остану на снази до коначног споразума са Србијом, док предсједник Хашим Тачи и предсједник Скупштине Кадри Весељи траже да се послушају савезници и да се таксе суспендују на период од 120 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана