Ванредна ситуација у више мјеста у Србији, евакуисано и становништво VIDEO

Агенције
Ванредна ситуација у више мјеста у Србији, евакуисано и становништво VIDEO

Кнић/Краљево - Због обилне кише која је пала у централној и западној Србији, у Краљеву и Книћу је проглашена ванредна ситуација, а проблема због поплава и одрона има и у Чачку, Драгачевцу и ивањичкој општини.

Киша непрекидно пада, па су надошле све ријеке и потоци у краљевачком крају, а највише проблема направили су бујични водотокови и запушене атмосферске канализације у приградским насељима.

Пет особа је евакуисано због поплава током ноћи у околини Краљева и Чачка, а аутобус са 15 особа, који се због обилних падавина заглавио на путу Краљево-Крагујевац, је извучен, изјавио је начелник сектора за ванредне ситуације МУП Предраг Марић.

Он је истакао да је у току ноћи у централном и западном дијелу Србије пала велика количина кише и да је проблема било на више мјеста у Србији.

У Тутину се вода излила у двадесетак објеката, углавном у двроришта и подруме, а велики проблеми су и у мјестима у околини Краљева гдје је у педесетак кућа вода ушла у подруме и дворишта.

“Очекује се велика количина падавина и данас, тако да смо све снаге упутили на терен”, рекао је Марић и прецизирао да се то односи на централни и западни дио Србије.

На територији цијелог града Краљева ванредна ситуација, а у центар града дошли су ватрогасци и црпе воду која је продрла у двадесетак кућа.

Више од 1.200 хектара обрадивог земљишта је под водом, а због обилних падавина евакуисано је око 50 домаћинстава на подручју општине Кнић у којој је данас проглашена ванредна сиитуација, рекао је за Тањуг предсједник те општине Мирослав Николић.

Навео је да је ванредна ситуација проглашена у 36 села у тој општини, а екипе Штаба за ванредне ситуације су на терену.

''У току је евакуација становника из села Пајсевић, а јос скупљамо информације са терена из 33 месне заједнице'', рекао је Николић.

Како каже, због бујичних вода које су се слиле са планина Гледић, Рудник и Котленик односећи све пред собом, причињена је велика материјална штета не само у домаћинствима, него и на путној инфраструктури, атарским путевима, мостовима и водоводима.

Николић је навео да је саобраћај на путу Краљево-Крагујевац био обустављен око три сата и додао је велика оштећења претрпела и жељезничка пруга Краљево-Крагујевац, због чега је саобраћај на том дијелу пруге обустављен.

''Водостај је значајно опао од првих јутрошњих бујица, али нас брине прогноза за наредна два дана, јер је земља презасићена водом'', рекао је Николић.

У Трстенику је званично проглашено ванредно стање на засједању Штаба за ванредне ситуације, потврђено је “Новостима” у општини. Љубиша Марковић, замјеник предсједника општине наводи да је стање веома тешко и да је највише погођено насељено мјесто Селиште, гдје је поплављено преко 80 кућа!

“Ми смо од јутра у заседању,Штаб је донео одлуку о проглашењу ванредног стања без ограничења, јер очекујемо још већих падавина, добили смо упозорења од ЈП Србија воде и РХМЗ”, наводи Љубиша Марковић, замјеник предсједника општине.

“Очекујемо и повећање водостаја на Западној Морави и морамо бити опрезни када је водоток првог реда у питању. Подигли смо сву механизацију, ЈКП 'Комстан' и приватних фирми,као и машине за испумпавање воде које су у власништву мештана”, рекао је Марковић.

Драгачево: Бјелица носи све пред собом, школа под водом

Због кише која непрестано пада од јутрос, у мјесту Драгачево у општини Лучани дошло је до изливања реке Бјелице која је потопила око сто кућа, средњу школу и фудбалски стадион, а ученици су на вријеме евакуисани, пренео је РТС.

Река Бјелица је достигла је 330 центиметара у Драгачеву и носи све пред собом.

Падавине су изазвале и изливање бујичних водотокова у горњем Драгачеву.

Предсједник општине Лучани Миливоје Доловић рекао је за агенцију Рина да је најкритичнија ситуација у мјесним заједницама Доњи и Горњи Дубац, Глог, Вича, Милатовићи, Каона, Котража, Вучковица, Рти и у делу Гуче.

Он је навео да се излила Горушица у насељеном мјесту Вича у којем је у току евуакуцаија око 15 домаћинстава.

''Вучковачка река такође прети да се излије. Постоји опасност да ће, ако киша настави да пада овим интензитетом, вода однети и мостове у селима Доњи Дубац и Глог”, казао је Доловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана