Упокојио се епископ Лаврентије

Срна
Упокојио се епископ Лаврентије

БЕОГРАД - НЈегово преосвештенство епископ шабачки Лаврентије упокојио се у 87. години, потврђено је РТС-у из Епархије шабачке.

Владика Лаврентије рођен је 27. јануара 1935. године као Живко Трифуновић у селу Богоштица код Крупња. Основну школу је завршио у Крупњу, а два разреда гимназије у Лозници, православну Богословију и Богословски факултет завршио је у Београду.

У чин јерођакона рукоположен је 1958, а у чин јеромонаха 1961. године. Двије године био је духовник Цркве Ружице на Калемегдану у Београду, послије тога парохијски свештеник на Купресу. Двије и по године био је професор Богословије у манастиру Крки и истовремено парох у Ивошевцима.

У епископски чин изабран је 1. јуна 1967, а хиротонисан 16. августа 1967. године у Саборној цркви у Београду. Од 1967. до 1969. године био је викарни епископ моравички у Београду.

Године 1969. постављен је за епископа западноевропског и аустралијског и устоличен марта 1969. године у Лондону. Пошто је створио услове за формирање нове епархије у Аустралији, постављен је за епископа у западну Европу.

У Химелстиру у Немачкој основао је епархијски центар. Прво је откупио за Српску православну цркву једну већ саграђену цркву, ту је затим основао штампарију. Године 1985. у Лондону је венчао принца Александра Карађорђевића и принцезу Катарину.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве изабрао га је 1989. године за епископа шабачко-ваљевског. Устоличен је у Шапцу 23. јула 1989. године.

На његов приједлог, Свети архијерејски сабор је на свом редовном засједању у мају 2006. године подијелио велику Епархију шабачко-ваљевску на двије епархије – Шабачку са сједиштем у Шапцу и Ваљевску са сједиштем у Ваљеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана