УНС: Тужилаштво тражи имена полицајаца који су претукли новинара Бете

Тањуг
Foto: Крстарица.цом

БЕОГРАД - Прво основно јавно тужилаштво у Београду затражило је од Сектора за унутрашњу контролу МУП-а Србије да утврди идентитет полицајаца који су током протеста у Београду 8. јула претукли извјештача Бете Жикицу Стевановића, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

УНС-у је у овом тужилаштву речено да је захтјев упућен за прикупљање потребних обавјештења ради утврђивања идентитета НН полицијских службеника због постојања основане сумње да су извршили кривично дјело злостављање и мучење.

Тужилаштво је извјештај затражило на основу прелиминарног извјештаја Одјељења за увиђајно-оперативне послове Управе криминалистичке полиције од 14. јула и извјештаја Сектора унутрашње контроле МУП-а од 8. августа.

Из Тужилаштва наводе да је поступање по њиховом захтјеву у току и да очекују повратни извјештај уз идентификацију осумњичених.

Новинар Бете Жикица Стевановић извјештавао је 8. јула, са друге вечери протеста у Београду, када су га код Правног факултета двојица униформисаних полицајаца из јединице која је потискивала демонстранте пендрецима оборила на земљу и наставила да га ударају по глави и тијелу.

Извјештач Бете претходно је у више наврата узвикнуо да је новинар, а у руци је држао новинарску легитимацију.

Њему је љекарска помоћ исте вечери пружена у Ургентном центру, гдје су констатоване повреде главе и тијела.

Према УНС-овој евиденцији од 7. до 11. јула у Београду, Нишу и Новом Саду нападнуто је и у раду ометано 28 новинара, сниматеља и фото-репортера који су извјештавали са протеста.

Највећи број случајева није пријављен полицији.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана