Укупан јавни дуг Србије је 26,7 милијарди евра

Танјуг
Укупан јавни дуг Србије је 26,7 милијарди евра

БЕОГРАД - Јавни дуг Србије је у потпуности под контролом, а тврдња да смо укупно задужени 50 милијарди евра и да велики дио тог износа дугујемо Кини, далеко је од истине, изјавио је данас министар финасија Синиша Мали, реагујући на тврдње функционера Странке слободе и правде Душана Никезића.

“Дуг Србије према Кини је тренутно 1,3 милијарде долара (1,1 милијарда евра), а укупни дуг наше земље на почетку године је 26,7 милијарде евра. Кредити према Кини су само четири одсто од укупног јавног дуга. Дакле, далеко од оних измишљених 50 милијарди јавног дуга о којима Никезић говори”, навео је Мали.

У саопштењу за јавност, он је оцијенио да је “истина, као и увек када је реч о Никезићу и његовом шефу (Драгану) Ђиласу, далеко од онога што он говори”.

Мали је подсјетио да се кредити повлаче према реализацији пројеката, и да се отплаћују онако како доспијевају.

“Кредити који се узимају улазе у јавни дуг тек датумом повлачења, а не одмах, при чему Никезић и Ђилас не знају да се у међувремену враћају и стари дугови. То се зове одговорно управљање јавним дугом. То веома успешно радимо већ годинама уназад. Наш јавни дуг је на почетку године 52,8 одсто БДП-а, док се са друге стране све највеће светске економије гуше у дуговима и задужују енормном брзином због кризе изазване корона вирусом. Поносни смо што и у најтежим временима за цео свет наш јавни дуг држимо у потпуности под контролом”, рекао је Мали.

Додао је да је, захваљујући челичном пријатељству са НР Кином и паметном спољном политиком, Србија постала један од лидера у Европи и свијету по броју вакцинисаних грађана.

„Кина је наш пријатељ и у добрим и лошим временима. Председник Србије је успео да набави још 500.000 вакцина кинеског произвођача, што значи да смо до сада добили већ два милиона ''Синофармових'' вакцина. Захваљујући нашој сарадњи и челичном пријатељству, успели смо да изградимо Србију. Наши грађани се возе новим путевима и пругама и најзад живе у земљи коју заслужују”, навео је Мали.

Он је нагласио да се у Србији гради и у вријеме највеће свјетске економске кризе.

“И када се задужујемо, ми то радимо да бисмо даље инвестирали, што подиже наш БДП, а Ђилас и његови пајтоси су се задуживали да би у време изборне кампање на нереалним основама повећавали плате и пензије”, оцијенио је Синиша Мали.

Додао је и да неће да дозволи да му о економској политици причају они коју су за вријеме претходне економске кризе дозволили да стотине хиљада људи остане без посла.

“Својом лоповском политиком учинили су да Србија стигне до рекордне незапослености, да се производње и фабрике угасе, док су са друге стране пунили своје џепове. Никезић је задуживао Србију по рекордно високим каматним стопама, а ми те дугове и даље враћамо. С друге стране, захваљујући разним малверзацијама и пословима које је радио са државом, успео је да заради милијарде динара”, сматра Мали.

Он је позвао Никезића да “престане да обмањује јавност и да бесрамно лаже.”

“За разлику од њих, ми смо показали шта значи одговорна економска политика и за време кризе. Похвалиле су нас све најважније финансијске институције на свету, а претходну, најтежу годину, смо завршили са најбољим резултатом када је реч о привредном расту у Европи”, закључио је министар финансија Синиша Мали.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана