Ухапшен по налогу САД и ЕУ: Канцеларија за КиМ се огласила након привођења Софронијевића

Танјуг
Ухапшен по налогу САД и ЕУ: Канцеларија за КиМ се огласила након привођења Софронијевића

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да су прави налогодавци хапшења српског држављанина Срећка Софронијевића Сједињене Америчке Државе и Европска унија, док је премијер привремених институција у Приштини "пуки извршилац".

-Аљбин Курти са својим специјалним полицијским јединицама пуки је извршилац хапшења Србина из Звечана Срећка Софронијевића, док су прави налогодавци и директно одговорни за његово притварање Сједињене Америчке Државе и Европска унија који су овог и многе друге виђене Србе са севера Косова и Метохије нагнали у Куртијеву замку и његове казамате, истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Подсjећаju да Приштина терети Срећка Софронијевића за наводно кршење тзв. уставног поретка тзв. Косова, само зато што је бранио свој дом када је Росу 13. октобра 2021. упала у Звечан и бацала сузавац на Србе и тада упуцала Срећка који је био животно угрожен.

Из Канцеларије напомињу да је Срећко Софронијевић један од бројних Срба који су у претходном периоду на миран и демократски начин бранили своје право на живот, али сви они су постали жртве Куртијеве србомрзачке политике.

Како наводе, они који су пуцали на Србе и српску дjецу су слободни, док је Срећко Софронијевић, који је чувао своје дijете, данас у притвору.

Истичу да је српски отпор Куртијевом зулуму довео и до мирних протеста и барикада као израза вапаја српског народа да их међународна заједница чује.

-Да будемо сасвим прецизни, ЕУ и САД су 28. децембра 2022. године дали чврсте писане гаранције државном руководству Србије да неће бити хапшења нити прогона Срба са севера Косова и Метохије због учешћа на мирним протестима и барикадама којима су само бранили свој кућни праг, наводи се у саопштењу и подсећа да се у тачки четири поменутих гаранција недвосмислено поздрављају "уверавања руководства Косова који су потврдили да нема листи косовских Срба за хапшење или процесуирање због учешћа на мирним протестима/барикадама”.

Управо због ових гаранција и речи коју су дале најмоћније државе света, председник Александар Вучић замолио је Србе са севера КиМ да барикаде повуку, што су они и учинили, невољно, али слушајући своју државу Србију и свог председника, али и тада упозоравајући читав свет да Приштина неће стати и да ће бити изложени бруталном прогону, истиче се у саопштењу.

Како се додаје, од тог тренутка траје непрекинути терор и хапшења свих виђених Срба са сjевера Косова и Метохије, док и Европска унија и САД "немо посматрају овај прогон српског народа, правећи се невешти да се 28. децембар 2022. није догодио".

-Због њихових лажи, обмана и лицемерства, још једна честита српска глава налази се у Куртијевом казамату, постајући жртвом не само Аљбина Куртија, већ међународних сила које мисле да могу да се играју животима нашег народа у покрајини и да газе договоре и споразуме које су сами донели и гарантовали, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Данас смо сведоци да гаранције и реч најмоћнијих земаља света падају пред силом и терором Приштине, а да права и правде за Србе на Косову и Метохији нема, закључује се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана