У Србији разбијена шпијунска мрежа иностране организације

Срна
У Србији разбијена шпијунска мрежа иностране организације

У Србији је разбијена шпијунска мрежа у акцији припадника Безбједносно-информативне агенције (БИА) и надлежног јавног тужилаштва, а под сумњом на шпијунажу ухапшене су четири особе, од који су двије запослене у државним органима, јавиле су "Вечерње новости".

Према истом извору, БИА је открила представништво једне иностране организације која је обавјештајно и субверзивно дјеловала у Србији спроводећи класичну шпијунску активност.

Двоје ухапшених запослено је у српској канцеларији иностране организације и континуирано су се бавили прикупљањем информација обавјештајног карактера, од којих поједине имају статус повјерљивости и тајности.

Информације које су прикупљали тицале су се рада и функционисања државних органа Србије, институција и појединих јавних предузећа, али и ресурса из система националне одбране Србије, нарочито војних служби безбједности.

Посебан сегмент њиховог интересовања били су и поједини државни руководиоци, али и грађани и привредна друштва.

Друго двоје ухапшених, који су радили у корист ове организације и били запослени у државним органима Србије, по директном налогу и инструкцијама друго двоје процесуираних из иностране организације, свјесно и са умишљајем прикупљали тајне и поверљиве службене податке којима су располагали.

Како се сумња, те податке, који су били под посебном правном и информатичком заштитом, достављали су својим налогодавцима.

Комуникацију и размјену информација су обављали преко заштићених/криптованих веза, а за достављене податке остваривали су противправну материјалну корист.

Приликом претреса објеката које су користили припадници ове шпијунске мреже нађена је специјална техничка опрема коју су осумњичени користили у свом агентурном дјеловању и која је, у складу са законом, изузета на даљу анализу и вјештачење.

Сви ухапшени су држављани Србије и свима су исплате вршене искључиво у готовом новцу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана