У Србији од сутра обавезна зимска опрема, од 15. новембра у Српској и БиХ

Срна
У Србији од сутра обавезна зимска опрема, од 15. новембра у Српској и БиХ

Бањалука - Од сутра је обавезно посједовање зимске опреме на свим моторним возилима у Србији, док је у Републици Српској, односно БиХ, зимска опрема обавезна од 15. новембра, саопштено је из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске.

Закон у Србији предвиђа да возила морају бити опремљена са све четири зимске гуме ако се због временских услова на коловозу налази снијег, лед или поледица.

Дубина газећег слоја на пнеуматицима не смије бити мања од четири милиметра, а током вожње ван насеља у Србији потребно је у возилу имати ланце за снијег.

Од 15. новембра је и у БиХ обавезно посједовање зимске опреме на моторним возилима, која се мора користити у условима када је снијег на путу или када пада киша која се леди на коловозу.

Под зимском опремом за путничка моторна и остала моторна возила, чија највећа дозвољена маса није већа од 3,5 тона и немају више од осам сједишта, сматрају се зимске гуме на сва четири точка које су на боку обиљежене ознакама "ем-ес", "ем плус ес" или "ем енд ес" и знаком сњежне пахуљице на стилизованом обрису планине са три врха и чија дубина газећег слоја по дубини треба да износи најмање четири милиметра.

Могу се користити и гуме са љетним профилом чија дубина газећег слоја износи минимално четири милиметра, док у прибору морају бити одговарајући ланци који се постављају на погонске точкове у случају зимских услова.

Моторна возила чија највећа допуштена маса прелази 3,5 тона и аутобуси морају имати зимске гуме на погонским точковима или гуме са љетним профилом са дубином газећег слоја најмање четири милиметра и у прибору ланце, лопату и вреће пијеска од 25 до 50 килограма.

У Хрватској је од 15. новембра обавезно посједовање зимске опреме на свим моторним возилима, без обзира на услове и стање на коловозу.

То подразумијева све четири зимске гуме са минималним газећим слојем четири милиметра, а ако се на возилу налазе љетне гуме, онда се у прибору морају налазити ланци за снијег.

Сва возила која од 15. новембра саобраћају у Хрватској обавезно током дана морају имати упаљена кратка свјетла.

Од 15. новембра обавезно је посједовање зимске опреме и на возилима у Црној Гори у виду зимских гума са ознакама "ем плус ес".

У Аустрији од сутра сва возила морају имати све четири зимске гуме са минималним газећим слојем од четири милиметра, с тим што на возилу могу бити и љетни пнеуматици, али се у аутомобилу морају налазити ланци за снијег за погонске точкове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана