У Србији мањи порез за возила преко 2.000 кубика, стара 5-20 година

ГС
Foto: илустрација

БЕОГРАД - Нова скала опорезивања возила је усвојена и примјењиваће се од 1. јануара, а јефтинији порез приликом регистрације односи се само на возила старости од пет до 20 година, са запремином мотора преко 2.000 кубика, изјавила је данас државна секретарка Министарства финансија Славица Савичић.

Опорезивање моторних возила приликом регистрације од почетка сљедеће године ће се обрачунавати по годишту, а не по кубикажи, а Савичић је рекла да ће, према неким анализама, нове скале важити за око 60.000 возила.

"Јефтинији порез ће се, приликом регистрације, плаћати за возила старости од пет до 20 година, која имају радну запремину мотора више од 2.000 кубика", објаснила је она гостујући на РТС-у.

Додала је да ће сви они који су овој групи имати користи, а да ће они који су до сада плаћали највећи порез за возила преко 3.000 кубика, овим измјенама, имати највећи бенефит, преносе Независне.

Када је реч о умањењу, Савичић је казала да се до сада порез плаћао према кубикажи и старости, а да се овом корекцијом долази до мањих намета, јер се порез умањује за одређени проценат.

Тако ће, умјесто умањења од 40 одсто, колико је било до сада, они који имају аутомобил стар од 10 до 20 година имати попуст од 65 одсто.

Они који су возили аутомобил старости од осам до 10 година имаће 40 одсто умјесто 25 одсто умањења, колико је било до сада, а за возила стара од пет до осам година предвиђен је попуст од 25 одсто умјесто досадашњих 15 одсто.

За возила стара више од 20 година умањење није мијењано, те ће оно и даље бити 80 одсто.

Савичић је истакла да за возила страија од 20 година нема олакшица и да ће се порез на њих плаћати као и до сада, због, како каже, еколошких разлога, али и опште безбједности на путевима Србије.

"Овде се ишло на варијанту да возила старија од 20 година остану на истом ниво и да немамо никакво умањење, имајући у виду и еколошке разлоге. С друге стране, овде се водило рачуна и о безбедности на путевима. Покушали смо и те аспекте да сагледамо, да дамо умањење људима који су до сад имали велике обавезе по том основу, а да се с друге стране води рачуна и о екологији и о безбедности", рекла је Савичић.

Истакла је да се због тога и не очекује већи увоз старијих аутомобила из иностранства.

Када су у питању хибридна и електрична возила представница Министарства финансија каже да се са радом на овом проблему кренуло још 2019. године, и су у претходном периоду ова возила потпуно ослобођена пореза.

Рекала је да је министарство увијек спремно да размотри све иницијативе које се односе на порезе, те да ће и у овој области наставити да се разматрају различите опције, како би се пронашла права мјера да сви буду задовољни.

Закон је у петак усвојен у Скупштини Србије, а његова примјена почиње од 1. јануара наредне године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана