У прекиду саобраћај на прелазима Јариње и Брњак, протестује све више људи

Срна
У прекиду саобраћај на прелазима Јариње и Брњак, протестује све више људи

ПРИШТИНА - Због одлуке Приштине о забрани кретања аутомобила са српским таблицама и одузимању таблица са ознакама градова са сјевера Косова и Метохије, у прекиду је саобраћај преко административних прелаза Јариње и Брњак на сјеверу Космета, док се саобраћај на прелазима Мердаре, Бијела Земља, Мучибаба и Мутивода одвија успорено.

Ситуација на Брњаку и Јарињу је мирна, а више десетина Срба је ноћ провело под шаторима да би изразили незадовољство због наметнуте одлуке приштинских власти.

На прелазу Јариње налази се више од 30 камиона са робом, а аутобуси путнике довозе и остављају на удаљености од око километар од прелаза, јавио је дописник Срне.

Студенти и они који морају ући на Косово и Метохију пјешице улазе на подручје општине Лепосавић, одакле их преузимају аутобуски превозници и одвозе до Косовске Митровице.

Припадници косовске полиције су и даље у великом броју распоређени на административним прелазима, као и на путним правцима који воде ка сјеверу Космета.

Предсједник Србије Александар Вучић предсједаваће данас сједници Савјета за националну безбједност, чија ће главна тема бити дешавања на Косову и Метохији након посљедњих потеза Приштине да распореди специјалне јединице Росу на административним прелазима Јариње и Брњак.

Он је синоћ поручио да Србија неће дозволити Приштини да је понижава и малтретира српски народ на Косову и Метохији, а ако настави са једностраним акцијама попут ове на административним прелазима, Београд ће узвратити мјерама које ће бити болне, прије свега у економском смислу.

Број људи на прелазу Јариње јутрос је знатно већи него током јучерашњег дана, преноси Косово онлајн.

Онима који су провели ноћ на Јарињу у знак протеста због мјера које је почела да спроводи влада у Приштини, придружује се све више грађана који су са собом понијели воду, храну и топлу одећу.

Грађани протестују тражећи повлачење уредбе косовске владе која се тиче регистарских таблица и успостављање Заједнице српских општина, на шта указује и синоћ постављен транспарент, развијен на неколико метара од припадника Росу, а на којем пише „Добродошли у Заједницу српских општина“.

Ноћ је на Јарињу протекла мирно и без икаквих инцидената. Окупљени Срби су око запаљених ватри у групицама од око десетак људи остали будни целе ноћи.

Припадници јединица Росу нису били примјетни. Они су били уз своја блиндирана возила и није било никаквих провокација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана