У Београду почела масовна вакцинација на 18 пунктова

Танјуг
У Београду почела масовна вакцинација на 18 пунктова

БЕОГРАД - У Београду је данас почела масовна вакцинација против корона вируса на укупно 18 пунктова, а један од њих је на Београдском сајму гдје се на дневном нивоу може вакцинисати више од 1.200 грађана.

Осим на том пункту, вакцинација се врши у свих 17 домова здравља, рекао је замјеник градоначелника Горан Весић и позвао све грађане престонице да се вакцинишу јер је то, истиче, начин да победимо корона вирус и вратимо се нормалном животу.

Подсјетио је да су јуче у свих 17 београдских општина почели са радом кол-центри, путем којих се суграђанима старијим од 65 година нуди помоћ око пријаве за вакцинацију и превоза до мјеста гдје се врши вакцинација.

"Наша обавеза је да помогнемо Министарству здравља да сви грађани Београда који желе да се вакцинишу, то и учине. Не смемо да допустимо да неко ко живи у селу удаљеном 10 или 20 километара од места за вакцинацију, не прими вакцину јер није имао превоз", рекао је Весић.

Навео је да се међу запосленима у јавним градским предузећима спроводи анкета и праве спискови за вакцинацију.

"Имамо више од 30.000 запослених у нашој управи и правимо наше спискове за вакцинацију. Захваљујући Влади Србије запослени у комуналним предузећима су такође један од приоритета", рекао је Весић.

Додао је да Град на тај начин даје свој допринос како би се што више људи вакцинисало и још једном позвао све грађане да се вакцинишу.

"Поносан сам што је Београд данас град у коме се ради до 20 сати, што није случај у многим градовима Европе, као и на то што је Београд међу европским градовима у којима се вакцинише највише људи што показује да наша држава, која није најбогатија, уме боље да се органзиује од многих богатијих земаља и заштити своје грађане", рекао је Весић.

Државни скеретар у Министарству здравља Александар Стефоски рекао је да пункт за вакцинацију на Београдском сајму има 18 кабина за вакцинацију људи из цивилног сектора и пет за људе из војног сектора, те додао да је процедура вакцинације веома једноставна.

Како је појаснио, траје осам до десет минута, уз попуњавање формулара и преглед лекара, а послије примања вакцине чека се 15-ак минута да случајно не дође до неке реакције.

Стефоски је апеловао на грађане Србије да се у што већем броју пријаве за вакцинацију.

"Знамо шта и колико то значи јер знамо како је било у протеклом периоду и да је само захваљујћи опремљености, флексибилности и знању здравствени систем успе да се избори са овом ситуацијом", рекао је Стефоски.

Навео је да имамо три врсте вакцина и да грађани могу да изаберу коју ће да приме и додао да је само на пункту на Београдском сајму капацитет за вакцинацију на дневном нивоу више од 1.200 људи.

Стефоски је апеловао на грађане да се, и поред вакцинације, придржавају мјера заштите и дистанце како би што прије изашли из пандемије корона вируса.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла је да Град Београд даје максимални допринос подршци, када је у питању масовна имунизација становништва.

"Целокупан процес и органзиацију води Минисатрство здравља, а ми смо ту да дамо наш максимални допринос и подршку зато што је за нас ово најважнији задатак и приоритет - заштита здравља наших суграђана, нарочито старијих од 65 година", рекла је Станисављевић.

Истакла је да је Београд прва локална самоуправа у којој су од јуче отворени кол центри путем којих суграђани старији од 65 година могу добити информације у вези са вакцинацијом.

Навела је да је радно вријеме кол центара од осам до 16 сати и додала да је у њима тренутно анагажовано око 100 волонтера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана