У Београду квадрат дупло скупљи него у Сарајеву

Срна
У Београду квадрат дупло скупљи него у Сарајеву

Београд - Посљедњих година цијене станова по метру квадратном у Београду износе од 1.600 евра за старе, па од 4.500 до 5.000 евра за нове на Дедињу и Сењаку, што је двоструко скупље него у Сарајеву, објавила је данас Радио-телевизија Србије.

Београд је престигао Сарајево, Скопље и Загреб, те се приближава Бечу у којем, такође, цијене станова расту посљедњих пет година и сада су у просјеку 6.000 евра по метру квадратном.

Члан Групације посредника у промету непокретности Привредне коморе Србије Мирослав Цветковић рекао је да ће цијене станова у главном граду Србије остати стабилне наредне двије године.

Цветковић је напоменуо да Београд историјски и географски представља раскрсницу и да је као такав он инвестициони центар у некретнине у том дијелу југоисточне Европе.

Према његовим ријечима, цијене станова су двоструко веће него у Сарајеву, нешто веће него у Загребу, док најлуксузнији станови у Београду, Загребу и Љубљани коштају отрилике исто.

“Нису све цене четири или пет хиљада евра, постоји и сензационализма - ту где су просечне цене новоградње у Београду ниже од наведених параметара и зависе од квалитета градње, локације, микролокације, односа структуре и квадратуре”, навео је Цветковић.

Према његовим ријечима, Београд је исполаризован - Нови Београд је “дио приче за себе”, као и Чукарица и Врачар, тако да, ако људи не могу да пребаце посао тамо гдје живе, онда ће пребацити боравиште како би што мање времена изгубили у путу.

Цветковић је навео и да цијене станова тренутно стагнирају и више нису у порасту, те људи бирају локације које им одговарају, у зависности од финансијских могућности.

“Никада до сада нису биле ниске каматне стопе, никада нису биле негативне каматне стопе на штедњу, /и/ велики број људи има могућност да подигне реално повољне стамбене кредите”, указао је Цветковић.

Он је рекао да постоји велика разлика у цијенама станова у Београду и осталим градовима у Србији.

Цветковић каже да Београд прати Нови Сад, као други најскупљи град у Србији, затим слиједи Ниш, док су у осталим градовима цијене испод 1.000 евра, чак и у новоградњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана