У бази "Југ" изведена тактичка вjeжба "Српски штит"

Tanjug
Foto: Tanjug

БЕОГРАД- У оквиру припрема вода за заштиту снага за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану, у бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ ове недеље је реализована тактичка вежба под називом „Српски штит“.

На вјежби је, у условима прилагођеним онима у зони операције, проверена оспособљеност ове јединице Команде за обуку за реализацију задатака у саставу мировних снага Уједињених нација.

Током вишедневних вјежбовних активности, вод је решавао разноврсне тактичке супозиције, док је обученост и интероперабилност јединице вредновао евалуаторски тим из Генералштаба Војске Србије.         

Праћени су и оцењивани поступци на маршу, примјена мјера противваздухопловне заштите, рад на сталном контролном пункту и осматрачкој станици, те поступање у случају наиласка на минско-експлозивна средства или напада на базу.

Резултати остварени на вежби показали су да је вод за заштиту снага достигао дефинисане стандарде и да је у потпуности спреман за ангажовање у мировној операцији.

Војска Србије ангажује вод за заштиту снага у мисији Уједињених нација у Либану од 2014. године. Основни задатак овог вода, који се налази у саставу италијанског контингента, је обезбеђење базе у којој су смјештене снаге Уједињених нација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана