Тужилац тражи 40 година робије да „Делије“ оптужене за паљење комбија „Гробара“

Танјуг
Тужилац тражи 40 година робије да „Делије“ оптужене за паљење комбија „Гробара“

БЕОГРАД - Више јавно тужилаштво у Београду предложило је данас суду да на укупно 40 година затвора осуди петорицу навијача ФК Црвена звезда поводом оптужби за безобзирни напад на комби који је превозио навијаче ФК Партизан, послије одржаног дербија између два тима, 16. априла 2022. године код Младеновца.

Одбрана је са друге стране тражила ослобађајуће пресуде, а суд је заказао за 16. април изрицање првостепене пресуде.

Оптужени у овом случају су Вељко Миливојевић из Младеновца, Борис Нововић, Иван Марковић, Тодор Арамбашић и Михаило Степановић сви из Београда.

Поступајући тужилац је у завршној ријечи на судјењу између осталог навео да је доказано да су оптужени извршили кривична дјела насилничко понашање на спортској приредби и изазивање опште опасности, додајући да су они дјелимично признали кривицу. Оптужени су у одбрани рекли да нису били организовани и да нису знали да су у том комбију навијачи ФК Партизана, а тим изјавама, како је истакао тужилац, суд не би требало да поклони вјеру, јер су како тврди критичном приликом рекли “ајмо Гробари”.

Поступајући тужилац је суду предложио да оптужене осуди на јединствене казне затвора од по осам година, као и да им изрекне новчану казну од 400.000 динара, те да им изрекне мјеру забране присуствовања одређеним утакмицама у трајању од по пет година. Са друге стране бранилац првооптуженог Нововића, адвокат Ненад Буља, тврди да би суд требало његовог брањеника да ослободи од оптужби наводећи да нема доказа да је извршио кривична дјела која су му стављена на терет.

Бранилац је рекао да једино што је Нововић урадио је бацио каменицу у правцу одакле су и ка њему летјеле каменице, додајући да у радњама оптуженог не постоји узрочно-посљедична веза између догађаја и радњи оптуженог.

Адвокат Стефан Јокић, бранилац свих оптужених, који је од суда затражио да оптужене ослободи од оптужби, наводећи да су они заправо одбијали противправни напад, као и да није доказано да су поступали са умишљајем.

Каже да се цијела оптужница заснива на ријечима малолетника, који је, како тврди Јокић касније признао да је измислио дијелове исказа како не би ишао у затвор.

Јокић је нагласио да нико од свједока - оштећених није препознао оптужене и нису се придружили њиховом кривичном гоњењу, те је предложио суду да их ослободи или уколико их не ослободи, да приликом одмјеравања казне узме у обзир олакшавајуће околности на страни оптужених, а то је младост, неосуђиваност, да није било умишљаја, емоционално стање и смањена урачунљивост, али не битно како су оцијенили вјештаци.

Петорица оптужених су се сложили са својим браниоцима. Поступајућу судија је одлучио да данас оптуженима укине кућни притвор у којем су од 1. јуна 2022. године.

Оптужним приједлогом осумњиченима се ставља на терет да су 16. априла 2022. године око 22 часа, заједно са више НН, након дербија између ФК Црвена звезда и ФК Партизан, у атару села Марковац, као навијачи Црвене звезде, препријечили пут комбију који је превозио навијаче противничког тима. По изласку из својих возила, осумњичени су ставили маске на лица и капуљаче на главе и кренули према комбију.

Каменицама и другим предметима су разбили сва стакла на комбију, а потом убацили запаљене бакље у унутрашњост комбија. Притом је један НН нападач кроз полупан прозор палио тапацирани кров у комбију. Пошто се запалила унутрашњост комбија, у којем је било девет оштећених, они су покушали да напусте возило, али им је један од НН нападача то онемогућавао.

Комби се запалио од убачених бакљи, након чега су нападачи отишли, а оштећени су успјели да напусте комби и побјегну у оближњу њиву. Возило које је било захваћено ватром убрзо је експлодирало.

У овом инциденту четири особе из комбија задобиле су лаке тјелесне повреде. Оптужени у овом случају су на почетку суђења дјелимично признали извршење кривичних дјела која им се стављају на терет, наводећи “да су се нашли на погрешном мјесту у погрешно време”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана