Три разлога због којих Америка притиска Србију

Танјуг
Три разлога због којих Америка притиска Србију

БЕОГРАД - Лист “Блиц” навео је три разлога за све јачи пристисак Сједињених Америчких Држава на Србију.

Ситуација се посебно захухтала након изјава Метју Палмера, специјалног изасланика Стејт департмента за западни Балкан.

Забринутост због постављања и набавке руског наоружања, лоши потези ЕУ, посебно због одбијања да се одреди датум почетка преговора са Албанијом и Сјеверном Македонијом, и сукоб између Стејт департмента, који представља Метју Палмер и Бијеле куће, коју представља Ричард Гренел, три су разлога због којих САД притискају Србију, пише сутрашњи “Блиц”.

Палмеров највећи проблем је Гренел. Сада је то практично надметање између њих двојице, односно између администрације - Стејт департмента који представља он, и Бијеле куће, то јест Гренела, који је Трампов човјек, ко ће више урадити по питању Косова, каже за Блиц извор из дипломатских кругова у Вашингтону.

Упозорава, наводи лист, да се притисци на Србију тек могу очекивати.

Промјену курса и појачани притисак можемо видјети у посљедњих неколико недјеља, што се поклопило са Гренеловим именовањем, а потом и са његовом првом званичном посјетом овом региону.

Палмер је, упркос томе што је у јавности изгледало другачије, тешко поднио кад је Трамп именовао Гренела и сада се такмичи са њим ко ће да буде ригорознији, каже саговорник листа.

“Блиц” пише да из извора у Берлину сазнаје да амбасадор Гренел планира да позове предсједника Србије Александра Вучића да слуша обраћање америчког државног секретара Мајка Помпеа ове недјеље у Берлину, на фориму посвећеном миру и стабилности.

Лист напомиње да није свеједно Американцима када читају о томе да Србија планира да набави моћне С-300 или С-400 из Русије и подсјећа да је Палмер, поред осталог, истакао да су “САД забринуте због присуства руске војне опреме у Србији”.

Његове неуобичајено оштре изјаве, или боље речено пријетње, изненадиле су дио српске јавности, али само онај који слабо познаје унутрашње односе унутар америчке администрације, односно проблеме на релацији Стејт депратмент - Бијела кућа, наводи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана