Тиодоровић:Кинези праве вакцину отпорну на све сојеве короне

Танјуг
Foto: ГС

БЕОГРАД- Члан Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да Кинези увелико припремају и испитују вакцину која ће бити отпорна на све мутације корона вируса.

Тиодоровић, такође, истиче да, када је ријеч о омикрон соју, извјештаји показују да су вакцинисани вишеструко заштићенији и када прети нови сој.

''Лекови делују док делују, вирус се заустави, среди се клиничка слика, док се опорави пацијент, али то није коначно решење. Коначно решење је увек вакцина. Вакцина је та која ће обезбедити дуже заштитно дејство да људи буду безбедни'', рекао је Тиодоровић.

Навео је да су Кинези објавили да праве вакцину која ће имати дејство према свим врстама корона вируса и нагласио да би било изванредно ако би то урадили, али да треба сачекати испитивања која, како каже, нису тако једноставна.

''Треба испитати не само колико стварају антитела него да ли стварају и неке нежељене ефекте, да ли има реакција. Има основа да то буде добро, они су и направили вакцину од целог вируса, јесте мртав вирус али је цео вирус у питању'', рекао је Тиодоровић.

Додао је да подаци показују да у оним земљама, гдје се суочава нови сој, да су вишеструко заштићенији они који су вакцинисани.

''Дакле, вакцина је једино рјешење и прави пут. Апелујем још једном да се људи вакцинишу'', навео је Тиодоровић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана