Тиодоровић: Појава новог соја у Србији питање дана

Танјуг
Тиодоровић: Појава новог соја у Србији питање дана

НИШ - Члан Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је данас да је реално очекивати да се нови сојеви корона вируса појаве у Србији и да би због тога требало да останемо доследни у спровођењу мера.

Тиодоровић је рекао да Кризни штаб прати ситуаицију у Европи и подсјетио да је британски сој откривен у земљама у региону, због чега сматра да је само питање дана када ће се он дијагностиковати и у Србији.

Тиодоровић је указао на то да научни радови не говоре о великом повећању смртности, али говоре о повећаној заразности, о чему би требало водити рачуна.

Он је, гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а, рекао да је интересовање грађана за вакцинацију изнад очекивања и поручио да је потребно да се што већи број грађана што прије вакцинише, јер то иде у прилог стварања стабилне ситуације.

Истиче, међутим да то зависи од прилива вакцина и да ће бити потребно да стигне још много доза да би се вакцинација спровела што успјешније.

Тиодоровић каже да је потребно да се вакцинише најмање између милион и по и 2 милиона људи са по двије дозе, што значи да је потребно да стигне још много вакцина.

Наводи да је свеједно коју ће вакцину грађани да приме и да је важно да се вакцинишу са двије дозе.

Најбоље је, каже, да грађани одлуку о вакцинацији донесу са изабраним љекаром, оним који води њихову болест.

Додаје да је ситуација у Србији сада повољнија, али да то не би требало много истицати, јер се мјере морају задржати.

Сматра да је погрешно рећи да ће вакцинација преко ноћи ријешити проблем, већ ће то морати да потраје и биће потребно још много времена да се спроведе до краја.

Тиодоровић напомиње да је добро што у овом тренутку имамо смањење броја обољелих и да на тај начин здравствени систем може мало да предахне, али поручује да морамо бити спремни за евентуалну појаву новог соја вируса.

Наводи да, према ономе што се до сада зна, све вакцине које се користе у Србији штите и од новог соја.

“Добро је вакцинисати се што пре и у што већем обиму. Људи треба да приме и другу дозу, обезбедићемо да то буде спроведено”, рекао је Тиодоровић.

На питање о новим мјерама, истакао је да ће медицински дио Кризног штаба сигурно остати досљедан јер је прерано за одлуке о неком великом ублажавању.

“Да ли ће то бити мале варијације у смислу радног времена, то је друго питање. Али мислим да је важно да будемо издржл?иви и да одговорно спроводимо мере и да не дође до опуштања, што би могло да нам погорша стање”, поручио је Тиодоровић.

Каже да највећа опасност лежи у комуникацији са околним свијетом, нарочито са регионом, јер је Србија отворена земља, и комуникација јесте у интересу политике и економије.

Зато истиче да морамо да будемо сигурни да се мјере при уласку у земљу спроводе до краја.

Када је реч о прогнозама, Тиодоровић наводи да можемо да очекујемо да ће стање ићи у правцу лаганог побољшања, али да би нови сој требало на вријеме да се открије и понавља да се морају спроводити мере.

Како каже, потребно је да, уз добру вакцинацију створимо солидну ситуацију, да бисмо могли да контролишемо стање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана