НБС: Теслин лик на хрватском евру значио би присвајање српског насљеђа

Срна
Foto: nbs.rs

БЕОГРАД - Стављање лика српског научника Николе Тесле на националну страну кованице евра, ако Хрватска постане чланица Еврозоне у наредном периоду, представљало би присвајање културног и научног насљеђа српског народа, став је Народне банке Србије (НБС).

Поводом изјаве хрватског премијера Андреја Пленковића да су грађани Хрватске анкетом изабрали српског научника Николу Теслу као најпожељнији мотив за евре, из НБС напомињу да је неспорно да се славни научник током свог живота изјашњавао као Србин по поријеклу и роду, преносе "Вечерње новости".

"С тим у вези, сасвим је сигурно да би биле предузете одговарајуће активности према надлежним институцијама ЕУ како би се указало на непримереност таквог предлога", наводе из НБС.

Како у НБС објашњавају, држава чланица има обавезу обавјештавања других чланица о нацртима дизајна нових националних страна евро кованица, а захтјев за одобрење дизајна подноси се Савјету ЕУ.

"Савет ЕУ одобриће дизајн националне стране еврокованице ако су испуњени технички услови и ако нема примедби других држава чланица које користе евро као заједничку валуту", истиче НБС.

У случају да има примједби, које су могуће када би предложени дизајн националне стране једне државе могао изазвати неповољне реакције грађана друге државе чланице, Савјет ЕУ доноси одлуку о прихватању или одбијању захтјева квалификованом већином гласова.

Ова уредба односи се на државе које су испуниле услове за приступање Еврозони, а да Хрватска може најраније то да учини 2023. године, што је у овом тренутку упитно.

Пленковић је рекао да свака земља која уђе у Еврозону има могућност да на једној страни кованице има неки национални мотив, а да су они између осталих изабрали да на 50, 20 и 10 центи буде Тесла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана