Тадић: Србија неће подстицати поделу БиХ

Агенције
Тадић: Србија неће подстицати поделу БиХ

Сарајево - Лидер Нове демократске странке (НДС), бивши предсједник Србије Борис Тадић, иначе рођени Сарајлија, рекао је како вјерује да нико из Србије, па ни актуелно водство с Александром Вучићем на челу, неће подстицати подјелу Босне и Херцеговине.

Пропитујући и за родни град, Тадић је за Дневни аваз говорио о будућности западног Балкана, неопходности регионалне сарадње и економског повезивања земаља бивше Југославије, али и Босни и Херцеговини и релацијама Република Српска - Србија.

"Мислим да би било која политика Србије која би ишла у правцу поделе БиХ била врло контрапродуктивна, пре свега када су у питању интереси саме Републике Србије. С друге стране, ја немам сазнања да је Додик долазио с таквим захтевима. Као председник Србије снажно сам се залагао за очување интегритета БиХ и тешко ми је да поверујем да има захтева о којима говорите. Апсолутно не видим могућим да је било који званичник из Србије могао подстаћи било какву поделу БиХ данас. Након ратова, након периода мандата Зорана Ђинђића, Војислава Коштунице и мене и након неколико фаза регионалне политике, мислим да такав подстицај из Србије више не може доћи", рекао је Тадић.

Он је истакао да се, док је био на челу Србије, није мијешао у политику БиХ.

"Сматрао сам да је то мој највећи допринос стабилности, за разлику од других српских политика у прошлости. Важно је да се све стране издигну изнад националног плана како би ефикасно могле да допринесе на регионалном плану. Само ако тако приступамо политичким рјешењима успећемо да постигнемо потребан ниво разумевања. Различитост у индетитетима требало би да искористимо као предност, а не препреку, за изградњу заједничке судбине", рекао је Тадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана