Тачи најавио укидање царина?

Срна
Тачи најавио укидање царина?

Вашингтон - Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи обећао је америчким званичницима да је спреман да укине царину од 100 одсто на робу која се увози из Србије, пише “Вашингтон пост”.

Лист наводи да је Тачи рекао да је спреман да преокрене курс када је ријеч о царинама током састанка са америчким амбасадором у Берлину Ричардом Гренелом у децембру.

У тексту се додаје да је Тачи у размјени електронске поште са “Вашингтон постом” прошле седмице рекао да је “спреман да размотри укидање царина уколико се Косову отвори јасан пут према постизању жКоначног мировног споразумаж са Србијом”.

“Да, царине су ванредна мјера. Са наше стране постоји спремност да се то укине. Та ријешеност је још већа уколико осјећамо подршку и руковођење од својих партнера у овоме. Ја ћу, са своје старне, поново увјерити народ Косова да су руковођење и подршка у потпуности ту”, рекао је Тачи, преноси амерички лист.

Предсједник САД Доналд Трамп послао је лична писма лидерима Србије и самопроглашеног Косова прошлог мјесеца и позвао их да се врате мировним разговорима уз понуду могућности да буду позвани у Бијелу кућу.

Амбасадор Гренел позвао на нормализацију односа Београда и Приштине и на директне разговоре двије стране када се састао са Тачијем, рекли су амерички званичници, пише “Вашингтон пост”.

Амбасадор је саопштењу достављеном листу рекао да би укидање царина “помогло да се пошаљу прави сигнали” о томе да је Тачи озбиљан када је ријеч о преговорима и изградњи повјерења између двије стране.

Гренел је рекао Тачију да је забринут због стања права геј сооба на Косову, додаје лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана