Свима треба, а највеће резерве леже у Србији

Агенције
Свима треба, а највеће резерве леже у Србији

БЕОГРАД - Глобална потрага за литијумом је у јеку, а највеће резерве у Европи овог метала који се користи за батерије, према неким процјенама, леже у Србији.

Како наводи свјетске агенције, геолози истражују брдовити пејзаж у потрази за металом који постаје све присутнији у савременој технологији: литијумом, и то подручје у Србији гдје је пронађен може да постане нови европски фронт у економској бици са Азијом.

Блумберг процјењује да ће током сљедећих 11 година потражња литијумског материјала за батерије порасти осам пута.

Процијењене резерве литијума у Србији су највеће у Европи, а незасити апетит за батеријама које напајају све, од мобилних до аутомобила “Тесла”, подстиче жељу компаније Рио Тинто Груп да истражи могућност његовог ископавања.

Предсједник Александар Вучић у фебруару је литијум назвао “једном од највећих нада за Србију” и позвао компаније да убрзају посао како би покренуле производњу. У језгру литијумских снова Србије налази се минерал назван “јадарит”, по долини Јадра. Садржи литијум и бор који се користи у керамици, ђубривима и изолацији.

У централној и источној Европи, Чешка и Аустрија такође проучавају потенцијал ископавања литијума. Румунија поново отвара руднике за ријетке земаљске минерале.

Литијумска енергија у Србији, ако се може профитабилно извлачити, довољно је велика да помогне континенту да се такмичи са Азијом, посебно с Кином, трећим највећим свјетским произвођачем литијума и врхунским произвођачем литијум-јонских батерија.

Рио Тинто, једна од највећих свјетских рударских компанија, и истраживач са сједиштем у Аустралији Јадар Литиум Плц тестирају колико литијума има у Србији.

Оптимистичке процјене владе и прелиминарно истраживање показују да у Србији може бити чак 200 милиона тона резерви, док амерички Геолошки институт каже да у земљи има милион тона идентификованих резерви, што је чини једним од најбогатијих извора литијума у Европи.

Иако је ископавање још увијек најмање три године далеко, српске власти заговарају развој додатних активности, као што су рефинација и производња батерија.

- Отварање фабрике батерија било би кључно за подизање животног стандарда - каже Ненад Антић, замјеник градоначелника Врања, града у чијој близини се такође изводе истраживања.

Он процјењује да би производња смањила стопу незапослености у граду са 80.000 становника, гдје је око 10.000 људи без посла.

Будућност

Рио Тинто је на свом сајту назвао Јадар “значајном вриједношћу за Србију”, и навео да литијум и бор “играју значајну улогу у енергетски ефикаснијој будућности”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана