Свечано отворен аутопут "Милош Велики"

Танјуг
Свечано отворен аутопут "Милош Велики"

Љиг - Нови аутопут у Србији "Милош Велики", на дионици од Обреновца до Љига, свечано је вечерас отворен за саобраћај.

Пут је отворен уз ватромет и пјесму "Играле се делије", а у присуству великог броја грађана, предсједника Србије Алексаднра Вучића, министара, гостију из региона и Кине, чија је фирма радила на изградњи пута.

Приликом обиласка трасе, Вучић је истакао да је на тај пут Србија чекала вше од 70 година и да све што се гради има за циљ спајање српског народа.

Траса аутопута Е-763 представља крак Трансевропске магистрале која повезује њен основни правац од Гдањска до Атине и Истанбула са Јадранским морем и луком Бар.

Нови аутопут од Обреновца до Љига дужине је 62,7 километара а чине га дионице: Обреновац-Уб дужине 26,23 километара, Уб-Лајковац дужине 12,5 километара, гдје се због лошег квалитета приликом изградње дио у укупној дужини од 2,5 км морао санирати, и Лајковац-Љиг дужине 23,98 километара.

Тако ће с деоницом Љиг-Прељина, која је већ у саобраћају од 18. августа, у саобрацајној функцији бити 103,06 км Аутопута Е-763 Београд - Јужни Јадран.

Дионица Обреновац-Љиг је пројектована за брзине од 130км/х, ширине је 28,4 метра с брзом, средњом и зауставном траком и чине је 42 моста и надвожњака, гдје је најдужи мост дугачак преко 580 метара, а на њој је безбједности ради и око 200 километара одбојне ограде.

Путарина на новоотвореној дионици наплаћиваће се од септембра.

Како је Тањугу рекао Селимир Минић из Осечине, пут ће значити да брже стигну на посао и гдје год да се упуте, а вриједан је за цијелу земљу, јер ће значајно растеретити Ибарску магистралу.

“До сада су сви користили Ибарску магистралу. Ибарска магистрала је смрт”, казао је Минић који је 35 година радио као возач, додајући да ће нови аутопут омогућити бржи и безбједнији превоз.

Миланка Николић из Гуче, која је изгубила сина у саобраћајној несрећи, истакла је да је значај новог аутопута најважнији због безбједности људи, јер је, према њеним ријечима, много људи страдало на Ибарској магистрали.

Наглашава да је пут значајан и за друге ствари и да ће саобраћај бити бржи, лакши...

Из Лучана Наташа Вујичић навела да је нови аутопут битан и за привреду земље, јер ће олакшати и убрзати превоз робе.

"За нас овај аутопут значи лакши пут до Београда, лакшу комуникацију, размену робе, знања, људи", каже Вујичић, додајући да ће и студенти који се школују у Београду лакше одлазити у престоницу.

Позвала је грађане Србије да новим аутопутем сљедеће године посјете Сабор у Гучи.

“Желела бих да цела Србија буде баш овако изграђена као овај аутопут. Очекујемо и аутопут код нас за две године, почео је да се ради, захвални смо Српској напредној странци и председнику Александру Вучићу”, казала је Вујичић.

Слободан Марковић из општине Лајковац казао је да аутопут значи цијелој земљи, првенствено за безбједност саобраћаја, али и за туризам и привреду, за нове инвестиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана