Сутра самит у Будимпешти - Вучић, Орбан и Нехамер

Танјуг
Foto: Танјуг/AП

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић боравиће сутра у Будимпешти, гдје ће учествовати на трилатералном самиту Мађарске, Србије и Аустрије.

Том приликом, предсједник Вучић ће се састати са предсједником Владе Мађарске Виктором Орбаном и савезним канцеларом Аустрије Карлом Нехамером, саопштила је Служба за сарадњу са медијима предсједника Србије.

Предсједник Вучић раније је најавио да ће на самиту у Будимпешти разговрати са Орбаном и Нехамером о мигрантској политици, а Нехамер да ће са мађарским колегом и предсједником Србије разговарати и о заједничкој акцији против организованог криминала и кријумчарења.

"Наше државе то не чине само за нас, већ радимо то због борбе против организованог криминала и кријумчарења, као и у циљу смањења притиска на границама", рекао је Нехамер.

Вучић и аустријски канцелар разговарали су недавно у Њујорку на маргинама Генералне скупштине УН, а једна од тема је била и илегална миграција, како је изјавио послије састанка Нехамер, пошто се Аустрија суочава са драстичним растом броја тражилаца азила из земаља као што су Индија и Тунис, који долазе балканском рутом.

Нехамер је рекао да је у борби против илегалне миграције и трговине људима Србија важан партнер.

Орбан и Нехамер су љетос на заједничкој конференцији за медије поручили да желе да помогну Србији у заштити њених јужних граница од илегалне миграције.

"Ми смо ваши капетани на мађарско-српској граници, јер ако је не штитимо, доћи ће стотине хиљаде миграната код вас. Ми бисмо вољели да не морамо то да радимо и да Србија може сама да штитити своју јужну границу. У интересу свих је да Србија што је могуће боље може да штити своју јужну границу", казао је Орбан.

Такође, најавио је организовање конференције са Србијом с циљем боље заштите јужних српских граница од илегалне миграције.

Како је рекао Орбан, циљ тог скупа је био би да се помогне Србији у бољој контроли јужне границе, као и да ће о приједлозима обавијестити и Брисел.

Аустрија је већ мјесецима суочена са драматичним растом броја тражилаца азила, који је за осам мјесеци ове године достигао број од 57.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана