Шумадинци производе дијелове за “мерцедес”

Агенције
Шумадинци производе дијелове за “мерцедес”

КРАГУЈЕВАЦ – Свјетски лидер у производњи компонената за унутрашњост аутомобила кинески “Јангфенг” отворио је јуче нову фабрику у Крагујевцу тако да ће у срцу Шумадије бити произведени дијелови за чувеног аутомобилског гиганта “мерцедес”. Компанија, са сједиштем у Шангају, један је од главних снабдјевача Нијемаца.

Посао у Крагујевцу добило је 193 радника, а предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће 400 људи већ за неколико мјесеци зарађивати плате у погонима “Јангфенга”, а за двије године укупно 800 радника.

Вучић, амбасадорка Кине Чен Бо и представници компаније, као и градоначелник Радомир Николић ставили су потпис на први производ који је јуче изашао из фабрике, чиме је званично обиљежен почетак производње.

- Ово је важан дан за Крагујевац и за Србију. Велико хвала нашим кинеским пријатељима, свим људима који су радили на довођењу “Јангфенга”  у Крагујевац и изградњи ове лепе хале - рекао је Вучић .

Прва линија за производњу је инсталирана, друга је стигла, а треће и четврта ће стићи до априла. Вучић је примијетио да Кинези сматрају Србе добрим и вриједним људима 
Амбасадорка Кине Чен Бо казала је да је Крагујевац познат по аутомобилској индустрији, по “Застави”. 

- Компанија “Јангфенг” нашла је право мјесто за себе у Србији. План је да у наредне четири године буде отворено 800 радних мјеста и да до 2023. године вриједност производње буде 76 милиона евра. Увјерена сам да ће отварање фабрике користити развоју компаније у Европи, као и економском просперитету Крагујевца -  рекла је Чен.

“Јангфенг” има око 110 производних погона и техничких центара у 20 земаља и више од 32.000 запослених широм свијета, који дизајнирају, развијају и производе унутрашње компоненте за све произвођаче аутомобила. Нови производни простор у Крагујевцу простире се на 18.500 квадратних метара.
 

“Фијат”

Александар Вучић изјавио је да очекује у наредном периоду важне вијести за Крагујевчане када је ријеч о компанији “Фијат”, али и да могу увијек да рачунају на подршку државе.

- Сви у Крагујевцу прате њихова спајања са великим светским компанијама и ми у наредном периоду очекујемо, надам се, важне вести и за Крагујевчане и нашу земљу у целини - рекао је Вучић и додао да ако икада буде постављено питање даље помоћи или подршке државе Србије опстанку “Фијата” у Крагујевцу - на то сви људи у “Фијату” и сви у Крагујевцу могу да рачунају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана