Суђење Хркаловићевој у сриједу: Миленковић износи одбрану

Танјуг
Суђење Хркаловићевој у сриједу: Миленковић износи одбрану

БЕОГРАД - У Специјалном суду у Београду у сриједу треба да се настави суђенје бившој државној секретарки Министарства унутрашнјих послова Дијани Хркаловић поводом оптужби да је искоришћаванјем свог службеног положаја кочила истраге и процесуиранје криминалаца.

На претходном претресу је Хркаловић детаљно изњела своју одбрану и негирала да познаје вођу организоване криминалне групе Вељка Беливука, као и да има везе са убиством Властимира Милошевића, 30. јануара 2017. године у центру Београда.

Она је такође негирала наводе да је наложила начелнику новосадске полиције да Дарка Елеза стави под оперативну одбрану како би га заштитила да не могу друге полицијске управе да га надзиру.

Хркаловићева је 27. априла завршила изношење своје одбране, а у сриједу исто треба да учини и другооптужени у овом случају, бивши начелник Одељења за специјалне истражне методе Дејан Миленковић.

Трећеоптужени у овом предмету је бивши начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић.

Бранилац Хркаловићеве, адвокат Владимир Ðукановић је на претходном претресу суду предложио саслушање тадашњег министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића као сведока, као и бившу Вишу јавну тужилтељку Наташу Кривокапић и бившег директора полиције Владимира Ребића.

Хркаловић је на почетку суђења кратко негирала оптужбе које јој се стављају на терет, а исто су учинила и друга двојица оптужених.

Суд је Хркаловићевој 31. марта одредио кућни притвор уз електронски надзор, као замјену за притвор у којем је била од краја децембра.

Оптужним приједлогом Тужилаштва за организовани криминал Хркаловићка се терети због два кривична дјела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.

За Миленковића тужилац је тражио годину дана затвора, а за Шушњића две године затвора.

Хркаловићева се терети да је 2018. године наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевица 30. јануара 2017. у Београду.

Касније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе “Принципи”, међу којима је пет тешких убистава, док се за још два воде истраге.

Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа, тамо почињених, кривичних дела.

Оптужним предлогом Хркаловићева терети да је Шушњићу након поношења кривичне пријаве Желимира Крештелице 1. децембра 2017. године против Елеза, тражила да се на мере тајног надзора стави Елез.

На тај начин су, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спречи да се према њему обаве друге мере попут тајне пратње.

Све наводе кривичних пријава против ње, Хркаловићева је негирала на саслушањима у Тужилаштву за организовани криминал.

Шушњић се такође терети за кривично дело трговина утицајем, а Миленковић за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана