Стручњаци упозоравају: Ситуација у Србији критична и пријети да се отргне контроли, здравствени систем на ивици опстанка

Танјуг, Срна
Стручњаци упозоравају: Ситуација у Србији критична и пријети да се отргне контроли, здравствени систем на ивици опстанка

БЕОГРАД - Епидемиолог и члан српског Кризног штаба за борбу против вируса Корона Предраг Кон упозорио је да је здравствени систем Србије на ивици опстанка и апеловао да сви, поготово млади, поштују нове мјере.

Кон је нагласио да ће, уколико буду поштоване мјере које су ступиле на снагу синоћ бити остварени жељени резултати и да у том случају полицијски час није потребан.

- Причати о томе шта би могло још, тешко да има шта више. Окупљања су дозвољена до петоро људи, што значи да је апсолутно свако окупљање забрањено. Шта ће нам полицијски час? Ево цео Београд је празан - указао је Кон.

Он је нагласио да је сигуран да ће нове мјере дати ефекта.

- Питање је само колико ће се то видјети у цифрама, због тога што је вирус већ продро у породице. И ту се не препознаје. Поготово млади људи имају релативно благе симптоме и тек се препознаје када почну да оболевају старији и то је тренутна ситуација - рекао је Кон за РТС.

Кон је поручио да је изузетно важно да се, уколико неко унутар породице има неке тегобе, то одмах испита.

Према посљедњим подацима, у Србији је вирус корона потврђен код још 4.994 особе од тестираних 17.645, док су од посљедица заразе преминула 24 пацијента.

Најтежа ситуација је у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Ваљеву и Нишу. Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин каже да епидемиолошка ситуација у Србији није добра, да је чак неповољна и да пријети да се отргне контроли.

Он је за ТВ Пинк рекао да је у првом таласу на дневном нивоу највише било 445 заражених, да је у другом таласу највећа бројка била 26. јула када је новоинфицираних било 467, а да смо "сада дошли до око 5.000 новозаражених на дневном нивоу".

Најнеповољнија ситуација је у Београду, а Ашанин подсјећа да је у ковид амбулантама пре двије- три седмице било око 3.500 прегледа на дневном нивоу, а да је јуче и ту оборен неславни рекорд од 5.600 прегледа људи који су се јавили са респираторним тегобама или повишеном температуром.

- Из тако великих бројева многи заврше у пријемно-тријажним амбулантама. Ми смо за викенд на Инфективној клиници од петка до недеље имали око 1.000 пацијената, а у дану за нама било је 350 пацијената - рекао је Ашанин.

Истиче да су капацитети Инфективне клинике попуњени, да је више од 90 пацијената који су хоспитализтовани, а десетак који су на респиратору.

Што се тиче пацијената који су на болничком лечењу, Ашанин је навео да је на почетку трећег таласа било највише пацијената узраста 20 до 40 година, нешто касније од 30 до 50 година, а сада доминирају пацијенти изнад 60 година.

- Сваки трећи пацијент који дође у пријемно-тријажну амбуланту је данас за болничко лечење - закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана