Штрбац: Хапшење Србина на основу индиција, да би оправдали плате

Срна
Штрбац: Хапшење Србина на основу индиција, да би оправдали плате

БЕОГРАД - Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац изјавио је Срни да Србин Јован Баљак који је ухапшен у Хрватској због наводно почињеног ратног злочина није био на евиденцији “Веритаса” те да је, највјероватније, као и многи други Срби ухапшен само на основу индиције да би на десетине хрватских инспектора који раде на случајевима ратних злочина оправдали своје плате.

“А индиције нису докази. Приводе и људе који су се вратили и живе у Хрватској. Баљак је, по свему судећи живио тамо и сад су га, ево нашли”, рекао је Шртбац и додао да у евиденцији “Веритаса” нема ни покојног Николе Илића, којег хрватске власти сумњиче да је заједно са Баљком убио хрватског цивила Јосипа Левака.

Штрбац је навео да је у случају Баљак интересантно да је истрага тек данас отворена и нагласио да је увидом у службену страницу Државног тужилаштва Хрватске закључио да га прати низ нелогичности.

Он је навео да је Жупанијско државно тужилаштво у Загребу поднијело захтјев истражном судији за одређивање истражног затвора против окривљеног Баљака због опасности од утицаја на свједоке.

“Врло је интересантно и нелогично да је истражни судија Жупанијског суда у Загребу одбио приједлог овог државног тужилаштва, значи није прихватио њихов приједлог и није му одредио притвор, па ће тужилаштво поднијети жалбу на то рјешење судије”, каже Штрбац.

Према његовим ријечима, ово се може тумачити на разне начине.

“Очито, иако то не пише нигдје, да судија сматра да нема основа да се овај човјек држи у притвору. А ту се могу и даље изводити разне калкулације, да можда нема дољно основа да је човјек починио то за шта се терети, јер је веома необично да неком Србину који је осумњичен и против којег је отворена истрага за ратни злочин судија не одреди и притвор и истражни затвор, како кажу у Хрватској”, рекао је Штрбац.

Он је навео да је Баљак шести ухапшени Србин у протеклој години, а да их је на десетине процесуирано.

“У септембру ове године у 20 предмета је било заказано главно рочиште пред оптужним вијећима и главни претреси који обухватају 80 оптужених, такав тренд је настављен и у октобру, у новембру је било нешто мање оних који су изведени”, рекао је Штрбац.

Он је указао да је у извјештају Државног тужилаштва Хрватске из септембра 2017. године, наведено да је у тој држави од 1991. године, од када се у њој воде поступци због кривичних дјела ратних злочина, па до 30. јуна 2017. године покренути кривични поступци против 3.556 особа, од којих су тек око 1,5 одсто били припадници хрватских оружаних снага.

“Укупан број процесуираних данас је још већи с обзиром на то да се сваке године процесуира на десетине особа. Процесуирање Срба за ратне злочине пред хрватским правосуђем, укључујући хапшења, суђења и пуштања из затвора, постала је свакодневна и уобичајена појава”, рекао је Штрбац.

Хрватски портал “Индекс” пренио је раније данас да је сисачко-мославачка полиција ухапсила Србина Јована Баљка /61/ са подручја Хрватске Костајнице, којег сумњиче за ратни злочин 1992. године у Росуљама.

Он се сумњичи да је као припадник војске из САО Крајине са, сада покојним Николом Илићем, убио хрватског цивила Јосипа Левака /70/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана