Страдалима у Олуји служен парастос у Цркви Светог Марка

Срна
Страдалима у Олуји служен парастос у Цркви Светог Марка

Београд - Србима страдалим током акције Олуја је служен парастос у Цркви Светог Марка у недјељу.

То је уједно била и прилика да се још једном скрене пажња на чињеницу да прогнани Срби и данас 24 године касније, своја основна, људска и имовинска права у Хрватској остварују тешко или никако.

Предсједник Координације удружења избјеглих и расељених у Србији Милан Жунић подсјетио је за Тањуг да се прогнаним Србима системски онемогућава повратак у Хрватску, обнова уништене имовине, право на пензију...

“Не тражимо много ни од Хрватске ни од Србије, од Хрватске тражимо да нам не отима оно што је наше - имовину, пензије и стечена права, Тражимо и право на повратак, на нашу имовину, слободан живот ... и накнаду за уништену, опљачкану и отету имовину”, рекао је Жунић.

Прогнани Срби и од Србије, додаје, траже једну “стиницу” - да стане иза легитимних захтјева својих грађана и држављана и да се систематски бори за права Срба која су угрожена у Хрватској.

Предсједник Удружења Завичај Ненад Абрамовић каже да ниједно право Крајишника није остварено у потпуности, да надлежни у Хрватској чак оно мало права које закон прописује тумаче како им одговора.

“Крајишници су попут Феникса, и без обзира на тешкоће настављау даље”, рекао је Абрамовић који је позвао све сународнике да поводом државног обиљежавања годишњице хрватске војно-полицијске акције “Олуја”, коме ће присуствовати и предсједник Србије Александар Вучић, дођу вечерас у Крушедол.

Циљ окупљања је да се сјетимо свих жртава, јер ако и једног човјека заборавимо убили смо га два пута, рекао је Абрамовић и додао да је циљ и да се из свега извуку поуке како се такав злочин никада не би поновио.

У операцији “Олуја” 1995. године протјерано је око 250.000 крајишких Срба, страдало их је више од 2.000, рекао је Жунић и додао да се 800 људи и дан данас води као нестало.

“Олуја” је почела 4. августа 1995. офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручју Баније, Кордуна, Лике и северне Далмације, односно Републике Српске Крајине. Због тога су колоне избјеглица данима у аутомобилима, камионима, на тракторима и другим пољопривредним машинама пристизале у Србију и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана