Стефановић: Велико интересовање за српско оружје на сајму у Абу Дабију

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Очекујем да ова година буде добра за домаћу одбрамбену индустрију, изјавио је потпредсjедник владе и министар одбране Небојша Стефановић послије, како каже, успјешног наступа домаћих компанија на једном од највећих сајмова наоружања у свијету "IDEX 2021" који је одржан у Абу Дабију.

Стефановић, који се управо вратио из Абу Дабија гдје је имао бројне сусрете са колегама из бројних земаља, наводи за Танјуг да су компаније домаће одбрамбене индустрије предвођене Југоимпорт СДПР-ом успјешно наступиле и истиче да је било доста заинтересованих широм свијета за склапање уговора и послова са фирмама из Србије.

Поручио је да су српски произвођачи показали да могу да држе држе корак са модерним свијетом у производњи савременог наоружања, али и да су представили неке иновације и модернизације у области наоружања.

- Уверен сам и очекујем, после интересовања које сам могао да видим на штандовима наших излагача и интересовања представника држава и војски широм света, који су разговарали са нама, да ова година буде добра за домаћу одбрамбену индустрију - рекао је Стефановић, сумирајући резултате протеклог сајма који је окупио у Националном изложбеном центру у Абу Дабију више од 900 излагача из 59 земаља.

Стефановић истиче да је то један од највећих сајмова у свијету посвећених копненој војсци, али и поморству и дијелом авијацији и да је упркос ситуацији са ковидом и ове године велики број излагача био присутан и да очигледно велики број земаља сматра да је важно да се представе резултати њихове одбрамбене индустрије.

- Ово је и за нас било веома значајно - истиче Стефановић.

Како каже, на штаду Србије први пут је био интегрисан и већи број компанија домаће одбрамбене индустрије које су јединствено представиле понуду наоружања, све оно што се производи у Србији односно највећи дио тога.

- Хтели смо смо да покажемо да је наша памет, то јест српски произвођачи кадри да држе корак са модерним светом у производњи савременог наоружања, али и да представимо неке иновације и модернизације наоружања које се већ налази у саставу великог броја војски у свету - навео је Стефановић.

Србија је представила и пројекте са којима смо отишли корак напред, на пример, који се тичу муниције и средстава као што су "Тамнава" (вишецеви ракетни лансер) и "Шумадија" (ракетни систем), ПАСАРС (самоходни ракетно-артиљеријски систем), оклопни транспортери "Милош" и "Лазар" као и Заставин програма лаког пјешадијског наоружања и друго, наводи министар.

Објашњава да је склапање уговора са заинтересованим компанијама увијек сложен процес, пошто након иницијалног интересовања и понуде, слиједе преговори у којима људи из наших фирми одлазе код тих компанија и обрнуто.

- Ово је област где постоји велика конукренција широм света и зато морате да имате добар квалитет и цене да би могли да продате своје производе - напомиње Стефановић.

Истиче да је током вишедневног боравка у Абу Дабију имао прилику да се сретне са шеиком Бин Заједном и другим представницима те земље, као и већим бројем министара разних земаља - Египата, Белорусије, Кипра и других.

- Видео сам велики број људи са којима сам и разговарао о томе како да направимо заједничку сарадњу и како да пласирамо производе наше домаће памети - каже Стефановић.

Такође, Стефановић додаје да је са Бин Заједом разговарао о наставку сарадње две земље.

- Поред оног што он заиста високо цени - политике стабилности коју председник Александар Вучић спроводи у овом делу света, Бин Зајед је заинтересован да њихове компаније наставе са српским компанијама уговоре и сарадњу и неке од пројеката које смо већ започели, али и да унапредимо и појачамо сарадњу, као и да имамо и неке нове пројекте - каже Стефановић додајући да сада, ипак, не може да открије о чему је ријеч.

Стефановић истиче да свакако постоји добра клима, повјерење и простор да наше војске још интензивније сарађују, и у обуци и тренингу, али наравно и у развоју новог наоружања.

Говорећи о домаћој одбрамбеној индустрији, српски министар одбране каже да планира у наредном периоду да разговара не само са компанијама које су везане за Југоимпорт СДПР, то јесте ћеркама фирмама и не само оним повезаним са нашим фабрикама наменске индустрије, већ са свима компаијама у Србији које производе неке од компоненти или помажу домаћу обрамбену индустрију - како би била што ефикаснија.

- Да видимо шта су пројекти на које треба да се фокусирамо у наредне две, три или четири године. И да за четири године можемо да се фокусирамо на две, три или четири ствари које ће домаћа наменска индустрија да производе, али да буду ''савршене'', са којима можемо да будемо конкурентни на страним тржиштима. И да не коштају превише да би наша домаћа индустрија могла да их презентује у нарендих 20 година као извозне производе Србије - каже он.

Стефановић је увјерен да домаћа памет то може да уради, као и да то и потврђује све оно што је урађено у претходних пет година у Србији.

- То је широка лепеза изузетно квалитетних произовда који привлаче пажњу на свјетским тржштима - додаје Стефановић.

Стефановић је изразио увјерење да је то будућност српске одбрамбене индустрије и истакао да је зато потребно ''да сви раде заједно, да се удружи инжењерска памет коју Србија има и како би добили производе који ће бити интересантни странцима, али и за опремање Војске Србије''.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана