Стефановић: Србија Александра Вучића ће одбранити КиМ

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Потпредсједник владе и министар одбране Небојша Стефановић изјавио је данас да ће Србија коју води Александар Вучић успјети да одбрани Косово и Метохију.

“Неколико писаца прогласа за одбрану Косова и Метохије ради то скоро професионално, већ деценијама. Неколико њих, наизглед, не зна чиме се бави и мисле да су НВО и покретачи петиција, а у ствари су политичари и народни посланици. Они трећи стварно јесу из неких НВО или су ''слободни'' интелектуалци, али би волели да су нека власт, по могућству да командују војском и полицијом. Сви они заједно, колико год да се труде да се разликују, желе само једно. То није Косово и Метохија у саставу Србије, то није ни исправљање историјске неправде, њихова жеља је искључиво политичка, да свргну Александра Вучића. Не би они ни да заузму његово место и да доносе одлуке, поставили би неког другог да води државу, како би наставили да из прикрајка и заклона петиција и прогласа, ''бране'' Косово и Метохију, јер једино тако умеју да воде ову борбу", рекао је Стефановић.

Он каже да је човек против којег, у ствари, пишу овакве памфлете "невиђеном упорношћу, патриотизмом и државничком вештином учинио немогуће - вратио судбину Косова и Метохије за преговарачки сто, гдје без Србије не може да се донесе ниједно рјешење".

"Управо је Александар Вучић, кога нападају потписници прогласа, извукао питање Косова и Метохије из понора у који су га убацили исти ти ''борци'' за Србију и њен суверенитет и зато је њихов памфлет подла подметачина, која не би заслужила било какву реакцију да није то што јесте. Ови људи нису тинејџери, имају иза себе доста година јавног и политичког ангажмана и добро знају да су и сами били много пута у могућности да одбране Косово и Метохију. Нарочито, они који су године и године провели на власти и имали све полуге да то ураде, али нису хтели, нису умели и нису били храбри. Сви заједно данас имају образ да изађу са некаквим прогласом да уче памети и државном интересу човека који је надљудским напором успео да Косово и Метохију врати на терен договора и споразумевања, иако је све већ било готово и катастрофално за Србију", рекао је министар Стефановић.

Навео је да је међу таквим људима и Вук Јеремић, који је, како каже, "директно одговоран за иницијативу пред Међународним судом правде којим је такозвано Косово добило правну подлогу да једнострано прогласи независност".

"Човек који је под изговором ''борбе за Косово и Метохију'' лобирао по свету за свој бизнис и своје функције, о трошку наших грађана. Међу њима је и Милош Ковић, који не трепнувши убеђује младе Србе да треба да погину за Косово и Метохију, али не баш он или неко од друштва у којем се налази, јер њих, наравно, чека важнија борба у Београду. Ту је и Бошко Обрадовић, од којег ни у парламенту, пред председником Вучићем, нисмо чули никакву идеју за Косово и Метохију, јер је нема, па се брже-боље окренуо писању петиција и памфлета. И Милош Јовановић, чија су влада и премијер управљали овом земљом управо у време када је српски народ доживео погром и када су Албанци једнострано прогласили независност, а они као једини одговор успели да смисле демонстрације и паљење српске престонице", подсетио је Стефановић.

Он је указао онима који помињу стране амбасадоре који, "тобоже"утичу на српску политику, да то једино говори о њима и њиховој пројекцији како би се понашали да су на власти, а нарочито, како наводи, говори о томе како су се понашали у прошлости, када су бил на власти и када су страни амбасадори били задовољни њиховим одлукама.

"Први и једини пут када Србија сама доноси своје одлуке и не допушта да се у њих ико меша је доба Александра Вучића и ви то добро знате. И није случајно што амбасадори годинама нису задовољни Вучићем, а Србија истовремено успева да остварује све до једног најважнијег националног интереса, укључујући и оне везане за Косово и Метохију, које је вашом заслугом за многе у свету већ било решено питање и то на штету Србије. Овај памфлет је још једна лична срамота сваког од вас појединачно и вас као групе која би Косово и Метохију да брани гуслањем и ратним бубњевима, где бисте сви остали у Београду да радите оно што једино умете, да пишете саопштења и прогласе", рекао је министар.

Стефановић је указао да то није одбрана Косова и Метохије, већ је само њихова жеља да себе додају на листу свих који покушавају да изврше притисак на предсједника Вучића у одсудним данима за Србију, како би му видјели леђа, саопштило је Министарство одбране.

"Требало је да научите до сада да се то неће десити и да ће Косово и Метохија бити одбрањено захваљујући снажној и мудрој државничкој политици Александра Вучића, коме су, за разлику од вас, и Косово и Метохија и цела наша Србија у срцу и на првом месту дужности коју је добио од народа“, рекао је Стефановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана