Стефановић: Док Срби оплакују мртве и нестале, Хрватска слави

Тањуг
Стефановић: Док Срби оплакују мртве и нестале, Хрватска слави

БЕОГРАД - Тешко је и замислити како се данас осјећају породице убијених и несталих и сви прогнани Срби са својих вековних огњишта у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".

Како се осјећају они који већ пуних 25 година оплакују своје најмилије или они који још увијек ни не знају судбину својих најближих, као и сви они који су морали оставити све што су стицали и једва спасавајући живу главу бјежати из својих домова у изгнанство. Нема утјехе за њих, ништа њихове ране не може залијечити, рекао је потпредсједник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

У саопштењу за јавност, он је рекао и да ће, нажалост, и послије 25 година Хрватска славити војну операцију у којој је више од 1.800 Срба погинуло или нестало, док је око 250.000 прогнано.

– Славиће акцију у којој је спроведено етничко чишћење нашег народа и у којој су жртве у највећем броју били цивили, углавном старци, старице, жене и дјеца. Овај брутални злочин усред Европе и данас је остао злочин без казне. Вријеме није донијело правду за жртве "Олује" и то ће остати исписано као срамотна страница у историји Европе – истакао је Стефановић.

Он је такође нагласио да је поносан да се "Србија данас не стиди, не прећуткује и не скрива страдање сопственог народа, олакшавајући злочинцима да не морају да се суоче са својим недјелом, како је то чинила у вријеме претходних власти".

– Поносан што данас обиљежавамо Дан сјећања на страдале и прогнане Србе у "Олуји", што Србија већ шесту годину заредом, захваљујући одлучности предсједника Александра Вучића, више не ћути, како је то било некада, и што има снаге да гласно каже да је то био страховит злочин и не дозвољава да се заборави. То је најмање што као друштво дугујемо жртвама и прогнанима у злочиначкој акцији "Олуја" – закључио је Стефановић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана