Шта власт у Србији спрема Србима у региону?!

Агенције
Шта власт у Србији спрема Србима у региону?!

Београд - Власти Србије почеле су активну кампању “рјешавања” српских проблема у једном “пакету” и то не само на сјеверу Косова, него и у Републици Српској, Хрватској и Црној Гори, наводи се у коментару руске информативне агенције “Рекс”, а преносе агенције.

У тексту под насловом “Послије капитулације на Косову, власти Србије су одлучиле да се 'преда' и Српска православна црква /СПЦ/ и Република Српска” истиче се да “бриселска капитулација по питању Косова, упркос отпору Срба на сјеверу Косова, у пракси изгледа неће бити усамљен случај, захваљујући потпредсједнику Владе Србије и лидеру Српске напредне странке Александру Вучићу”.

- Чини се да је у питању пакет мјера прописаних од Брисела. Прво су на то скренуле пажњу изјаве предсједника Србије Томислава Николића да се СПЦ у Црној Гори треба да усагласи-договори са локалном самозваном и непризнатом 'Црногорском православном црквом', затим подршка на изборима Мила Ђукановића која је следила СПЦ у Црној Гори, а демонстрирана је и хладноћа у односима са српским локалним организацијама. Затим, предсједник Србије је рекао да су за њега Срби у БиХ 'Босанци' и демонстративно троугао односа на релацији Сарајево /главни град БиХ/ - Бањалука /главни град Републике Српске/ - Београд /главни град Србије/ превео у билатерални однос Београд – Сарајево” - истиче се у коментару агенције “Рекс”.

Љутит због неуспјелих преговора са косовским Србима, наводи се у тексту, Александар Вучић, који је и координатор свих безбједносних структура у Србији, одлази корак даље и изненада посјећује Хрватску.

- Током кратке посјете, он је говорио о доласку предсједника Томислава Николића на прославу приликом предстојећег уласка Хрватске у ЕУ, направивши тако и нови, неуобичајени корак за Београд – одбивши да се састане са неоспорним лидером локалних Срба Милорадом Пуповцем, који је традиционално присуствовао готово свим састанцима између Хрватске и Србије - наводи се у тексту.

Агенција “Рекс” истиче и да је Александар Вучић у ауторском тексту-колумни “Срби морају у Европу”, поводом 9. маја, Дана Европе, “изразио кајање за своје националистичке илузије из младости, а одушевљење ЕУ приказао јарким бојама”, те позвао Србију да “мења однос према Европи и западном свету, као и према Русији, коју поштује и уважава, при томе преставши да се забавља илузијама”.

Агенција “Рекс” наглашава да је “у српским медијима, нарочито у београдском листу 'Курир', кога контролишу напредњаци, посљедњих дана покренута цијела кампања компромитовања и измишљених критика против Пуповца и предсједника Републике Српске Милорада Додика”.

У тескту се оцјењује да “посебно добро смишљену кампању Александар Вучић, уз помоћ строго контролисаних српских медија, води против Српске православне цркве, укључујући и неке црквене великодостојнике - из Црне Горе митрополита Амфилохија, из Херцеговине епископа Григорија, а затим предсједника Републике Српске Милорада Додика”.

- Све ово наводи да је, без сумње, у питању 'пакет аранжман' који поред предаје сјевера Косова, изискује и занемаривање и кидање блиских веза са лидерима Срба у Босни, Хрватској и Црној Гори. Српска православна црква то не одобрава и оштро је то критиковала. Упркос оцјенама и рејтинзима које доносе контролисани режимски медији, мало је вјероватно да ће ова политика у Србији наићи на одобрење и подршку већине Срба из Србије, као и Срба из региона - из Републике Српске, из редова оних који се боре за права СПЦ у Црној Гори, од хрватских Срба који су деведесетих година били изложени геноциду, а да не помињемо Србе из сјеверног дијела Косова, који ће попити сву горчину окупације Албаније у блиској будућности - закључује се у коментару руске Информативне агенције “Рекс”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана