Шта тачно значи када кажу да је вакцина ефикасна 72,51 одсто?

Г.С.
Шта тачно значи када кажу да је вакцина ефикасна 72,51 одсто?

“Синофарм институт” у Вухану данас је објавио да је њихова вакцина након двије дозеефикасна 72,51 одсто, а то је помало обесхрабрило све оне који су је примили или који су се пријавили за њу јер је по процентима испод Спутњика В, АстраЗенеке и Фајзер/БионТека.

У намери да сазнамо шта овај проценат заиста значи, с' обзиром на то да је у Србији дато милион доза ове вакцине, позвали смо пуломолога др Татјану Радосављевић која је и сама примила ову вакцину и, како каже, није имала никакве нус-појаве од ње. Напротив.

“Овај проценат ништа не мора да значи, још увек је кратко време за конкретну процену иако је то Кина спровела сада већ на великом узорку. Оно што могу да приметим код својих пацијената и своје околине је да има јако добре ефекте и да нико није имао неке штетне појаве, као ни ја која сам добила и ревакцину. Чак познајем девојку која се разболела од ковида 19 након прве дозе и прошла са лаком клиничком сликом, а већ 10 дана након те прве дозе имала је висок титар ИГГ антитела”, открила је др Радосављевић за Б92.нет.

Највећи показатељ ефикасности и безбједности вакцине је, сматра она, то што је прошла српску Агенцију за лијекове и медицинска средства.

“Агенција је одобрила и потпуно проверила, а колико знам у Кини је у употреби још од априла прошле године и не би је давали да није раније одобрена. То што се пише да је тек сад добила дозволу је политика западних медија који пропагирају америчке и европске произвођаче”, истакла је пулмолог.

Шта кажу Кинези?

“Синофарм” је, кажу за Б92.нет у кинеској амбасади у Србији, у употреби у Кини мјесецима.

“'Синофарм' вакцина је добила дозволу почетком ове године, а пре тога је имала дозволу за хитну употребу, тако да је у Кини она у примени од раније”, картко су прокоментарисали за Б92.нет.

У прилог употреби по хитном одобрењу, иде и ранија изјава замјеника министра Националне здравствене комисије у којој каже да је до краја 2020. године њоме вакцинисано преко 4, 5 милиона Кинеза.

Како су казали из компаније, фаза три обухватила је преко 60.000 особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана