Шта се крије у Макроновом дипломатском коферу?

Танјуг
Шта се крије у Макроновом дипломатском коферу?

Београд - Емануел Макрон, који долази у посету Србији, имаће низ званичних састанака, из којих је тешко прочитати шта ће донијети у свом “дипломатском коферу”.

Много је различитих анализа и закључака, од тога да Макрон долази да би извидјело могућности за обнављање дијалога Београда и Приштине, преко мишљења да је његова посјета део тежњи да Француска ојача своје присуство у региону, до тога да је дио Макронове агенде да се наметне као лидер Европске уније.

У сваком случају, сигурно је да је посјета предсједника Француске, прва од децембра 2001. године и доласка тадашњег предсједника Жака Ширака, велики догађај и да ће за Србију бити важна и са политичког, економског и културног аспекта, као и да ће утицати и на јачање билатералних односа двије земље, али и повезивање два народа.

Не треба заборавити ни да је Француска, поред Њемачке, водећа земља Европске уније, те да посјета њеног предсједника, послије толико година, показује ново интересовање за Западни Балкан и, како каже амбасадор те земље Федерик Мондолони, жељу да се Србији пружи нови подстрек.

И иако јавности није познато шта се налази у Макроновом “коферу”, извјесно је да ће Косово бити на столу, тим прије што је пропао самит на ту тему, који је 1. јула требало да буде одржан у Паризу, на иницијативу Француске и Њемачке.

Аналитичари наводе да је Макрон веома посвећен наставку дијалога Београда и Приштине, без обзира на то што је Француска признала независност Косова и што, по том питању, нема промјена става.

Ипак, Макрон неће, како то обично чине европски лидери, послије Београда посјетити Приштину, што, између осталог, оцијењује се, показује да се промјенио његов однос према Приштини, посебно након што су приштинске власти одбиле да укину таксе.

Међутим, да ли ће Макрон донијети неку понуду Србији или ће дипломатски поручити да је на Београду и Приштини да постигну договор, а да ЕУ посредује, није познато.

Медији претходних дана преносе да званичном Паризу не смета евентуална размјена територија или промјена линије разграничења уколико се Београд и Приштина о томе договоре и то прихвате сви у региону, иако се Берлин плаши да би у том случају поново могла да буде отворена “Пандорина кутија национализма”.

Још једна важна тема која ће бити у фокусу су европске интеграције, с обзиром на чињеницу да је управо Макрон у више наврата давао песимистичне изјаве кад је ријеч о проширењу, односно да је неколико пута поручио да га неће бити док се унија не реформише.

Аналитичари наводе да Макрон политику проширења оставља по страни, али да ће у Београду подржати политику реформи и политику европског пута Србије.

Новости преносе наводе из Јелисејске палате да Макрон долази с поруком да је Србији мјесто у ЕУ и да Француска подржава европске интеграције наше земље, као и да процес проширења и унутрашња реформа ЕУ треба да теку паралелно.

Спекулише се и да ће Макрон у Београд донијети поруку да Француска жели да обнови своје присуство у Србији и региону, али и француско-српско пријатељство.

То је потврдио и амбасадор Француске у Београду Федерик Мондолони, који је рекао да Макронова посјета показује ново интересовање те земље за Западни Балкан и жељу да билатералним односима са Србијом, као првим партнером у региону, дају нови подстрек.

Дио тог подстрека је и око 20 споразума који ће бити потписани у Београду, а који се у највећој мјери односе на економију, али и наоружање и војну опрему, културу…

Макрон у Србију долази не само са политичким савјетницима, већ и са делегацијом привредника па се, осим оживљавања политичког дијалога, може очекивати и оснаживање економских веза двије земље, чија робна размјена од 2013. расте по годишњој стопи већој од седам одсто.

У том смислу, наводе аналитичари, може се очекивати некакво конкретизовање у вези са пројектом метроа, као и у вези са новим инвестицијама Француске у српску инфраструктуру, енергетику и друге области.

Од посјете Емануела Макрона очекује се и да оснажи емоције које постоје између два народа, што ће се нарочито огледати у дочеку на Калемегдану и предвиђеном обраћању двојице државника.

Макрон ће према плану слетјеи на аеродром Никола Тесла сутра око 15 часова, након чега је предвиђено да заједно са предсједником Александром Вучићем открије таблу, како би се обиљежио почетак процеса модернизације аеродрома, којим већ руководи француска компанија Ванси.

Како је предвиђено, свјечани дочек биће испред Палате Србије.

Два предсједника разговараће најприје у четири ока, а затим слиједи састанак делегација.

Првог дана посјете Вучић и Макрон положиће вијенце на Спомен-костурницу и Споменик браниоцима Београда, и обићи споменик Милунки Савић, најодликованије жене Првог свјетског рата која је понијела и француски Орден Легије части.

Медији наводе да је Макрон лично тражио да се поклони сијенима Милунке Савић.

Након тога ће на Калемегдану бити положени вијенци на Споменик захвалности Француске и ту ће се двојица предсједника обратити окупљеним грађанима, а очекује се да ће бити више хиљада људи.

Макрон ће преспавати у Београду и биће гост на приватној вечери коју предсједник Вучић организује у једном од државних објеката.

Други дан посјете организује амбасада Француске у Србији, а Макрон ће вјероватно обићи Кнез Михаилову улицу, разговарати са представницима Регионалног омладинског центра и срести се са српским умјетницима.

Макронову посјету Београду пратиће велики број домаћих, регионалних и француских медија - акредитовано је њих 700, а обраћање два предсједника преносиће и француска и српска национална телевизија.

Француског предсједника ће у Београду чувати 4.000 специјалаца, а мјере безбједности биће на највишем нивоу, као и увијек током посјета високих страних државника.

Макрон је требало да посјети Србију прошле године у децембру, али је та посјета одложена због протеста “Жутих прслука” у Француској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана