Српске заставе у Паризу: Макрон пришао и праунуку Живојина Мишића

Агенције
Српске заставе у Паризу: Макрон пришао и праунуку Живојина Мишића

ПАРИЗ - Централна савезничка прослава Дана примирја у Првом свјетском рату одржана је традиционално код Тријумфалне капије у Паризу.

Међу заставницима, уз многобројне француске тробојке, биле су присутне и заставе неколико земаља савезника, међу којима и више застава Србије.

Медији преносе да је једну од њих носио и праунук војводе Живојина Мишића Ђорђе Стојанац, с којим се поздравио и разговарао француски предсједник Емануел Макрон.

Обилазећи постројене заставнике и рукујући се са њима, француски шеф државе је размијенио неколико ријечи и са осталим српским заставницима који су, касније, сви заједно, позвани у Јелисејску палату на свечани ручак.

Емануел Макрон је јутрос најприје положио вијенац на споменик Жоржу Клемансоу у близини Трга Конкорд, да би се затим колима, у пратњи коњице Републиканске гарде, попео Јелисејским пољима до Трга Шарл де Гол Етоал гдје је извршио смотру постројених трупа.

По лошем, кишовитом времену, успут га је поздравио већи број окупљених грађана, од којих су многи дошли породично, да обиљеже овај дан.

Француски предсједник је затим положио вијенац пред Спомеником незнаном јунаку код Тријумфалне капије и симболично обновио Вјечну ватру која је овдје први пут запаљена 11. новембра 1923. године. Макрон је истовремено одао и почаст француским војницима који су погинули у току протеклих годину дана у мировним мисијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана