Србију представља Вучић: Сједница Савјета безбједности УН о Космету

ГС
Србију представља Вучић: Сједница Савјета безбједности УН о Космету

Сједница Савјета безбједности Уједињених нација посвећена шестомјесечном извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду УНМИК-а биће одржана данас у Њујорку. Србију ће представљати предсједник Александар Вучић.

Редовни шестомјесечни извјештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији представиће специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде.

Сједница почиње у 16 сати по средњоевропском времену, а сједницу ће отворити предсједавајућа Савјету безбједности за април, Ванеша Фрејзир.

Приштину ће представљати предсједница привремених институција Вјоса Османи.

Гутереш је у редовном извјештају, који се односи на период од 19. септембра 2023. до 15. марта 2024. године, навео да су, упркос извјесном напретку у имплементацији споразума постигнутих уз посредовање ЕУ, тензије између Београда и Приштине повећане, а да је безбједносна ситуација на сјеверу тзв. Косова остала крхка.

Он је истакао да није било напретка ка успостављању Заједнице српских општина упркос дипломатском притиску и изразио забринутост због примене нове регулативе о платном промету која је, како је навео, утицала на економска и социјална права Срба и других невећинских заједница.

Позвао је на хитан разговор о отвореним питањима у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, како би се осигурала права свих погођених заједница и најугроженије групе биле заштићене.

Гутереш је најоштрије осудио, како је навео, озбиљан безбједносни инцидент 24. септембра у Бањској, који је довео до трагичног губитка живота и позвао на завршетак истраге и "привођење починилаца правди без одлагања".

Посљедња редовна сједница Савјета безбједности УН о раду Унмика одржана је у октобру прошле године, док је у фебруару ове године на захтјев Србије, а након одлуке приштинских власти да забране употребу динара, одржана ванредна сједница СБ УН.

Осим учешћа на сједници СБ, предсједник Вучић имаће разговоре са предсједавајућом Савјету безбједности УН, сталном представницом Малте при УН Ванесом Фрејзир, као и са сталним представником Руске Федерације при УН, Василијем Небензјом.

Предсједник Вучић током дана присуствоваће и пријему који приређује Стална мисија Републике Србије при Уједињеним нацијама за сталне представнике држава чланица УН.

Вучић ће имати и низ консултација и састанака са представницима земаља чланица Уједињених нација, како би објаснио позицију Србије у вези са најављеном резолуцијом о геноциду у Сребреници.

Најавио је сусрете са више од 120 сталних представника различитих земаља у УН и саопштио да је у Мисији Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку формиран штаб који се бави питањима у вези са покушајем усвајања резолуције о Сребреници и поручио да шансе Србије нису велике, али да ће се борити.

Вучић је, уочи пута у Њујорк, изјавио да ће доношење такве резолуције додатно нарушити односе у региону и да ће се Србија свом снагом борити против усвајања резолуције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана