Србија засад не планира пооштравање мјера на границама

Танјуг
Србија засад не планира пооштравање мјера на границама

БЕОГРАД - Пооштравање мјера контроле на граничним прелазима у Србији засад није у плану, каже гранични санитарни инспектор Раша Миланов и додаје да се од почетка епидемије вируса корона на граничним прелазима примјењују адекватне мјере контроле.

Он је за Тањуг навео да се српским и страним држављанима по уласку у Србију уручује здравствено упозорење у коме су, на српском и енглеском језику, дате инструкције како да се понашају у случају да имају неке од симптома вируса корона и наведене адресе и бројеви телефона Завода за јавно здравље и Института за јавно здравље у Србији гдје би та лица могла да се јаве, уколико имају било какве тегобе.

То, подсјећа Миланов, не важи за држављане Црне Горе којима је, уколико из Црне Горе долазе у Србију, одређена обавезна мјера самоизолације у трајању од 14 дана, на основу процјене тренутне епидемиолошке ситуације у региону.

Миланов наводи да пооштравање мјера контроле на граничним прелазима засад није у плану и додаје да се здравствени прегледи путника на границама врше само по потреби, односно уколико путник показује симптоме вируса корона.

У том случају, појаснио је, гранични санитарни инспектор заједно с епидмиологом из најближег Завода или Института за јавно здравље које гравитира том граничном прелазу, обавља разговор с таквим путником и на основу његовог здравственог стања доноси се одлука о даљем поступању.

“Уколико путник показује симптоме карактеристичне за ковид-19 свакако ће, по препоруци епидемиолога, добити решење од граничног санитарног инспектора да се јави надлежној установи у месту боравка ради даљег лечења или би био непосредно упућен у установу за изолацију и лечење”, појаснио је Миланов.

Навео је да се о зараженима који долазе у Србију унапријед могу добити подаци од српског дипломатског представништва у земљи из које путник долази, затим здравствених институција те земље, али и од самих путника.

“Сами грађани могу да најаве долазак и кажу да имају симптоме ради добијања информације како да се понашају”, додао је Миланов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана