Србија упутила протестну ноту Хрватској

Срна
Србија упутила протестну ноту Хрватској

Министарство спољних послова Републике Србије упутило је протестну ноту хрватској Амбасади у Београду поводом забране уласка министру без портфеља задуженом за координацију активности и мјера у области односа Србије са дијаспором Ђорђу Милићевићу у Спомен-подручје Јасеновац.

Министарство је најоштрије осудило ту забрану, истичући да је Хрватска као чланица ЕУ ускратила слободу кретања, које је једно од основних права на којима почива европска заједница.

"Овај гест је посебно неприхватљив јер се њиме ускраћује право Србији на одавање пијетета жртвама стравичних усташких злочина, међу којима су најбројније биле српске жртве", истакли су из Министарства.

Како су напоменули, овакав неадекватан третман министра у Влади Србије носи крајње негативну поруку и не доприноси даљем развоју односа Србије и Хрватске.

"И овом приликом истичемо да Србија остаје опредељена за вођење добросуседске политике са Хрватском на принципима узајамног уважавања и поштовања европских и антифашистичких вредности, уз очекивање да хрватска држава поштује наведене вредности", поручили су из Министарства.

Министру без портфеља Милићевићу јуче је забрањено да положи цвијеће и запали свијећу на споменик жртвама усташког логора Јасеновац.

Том приликом хрватски полицајац му је саопштио да је то наређење "с врха" и да му је речено да "српски министар не смије ући у Јасеновац".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана