Србија укида царину на увоз прасади

Tanjug
Foto: Sputnik

Одлуком Владе Србије на иницијативу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде од ове године је укинута царина на увоз товних прасади до 50 килограма као и прелевман од 8,7 динара по килограму за тов прасади и тов говеда, чиме би према ријечима ресорне министарке Јелене Танасковић требало да се помогне унапређењу сточног фонда у Србији.

- Ова мјера је донесена као мјера помоћи нашим пољопривредним произвођачима са идејом обнове сточног фонда Србије. По процјенама и анализама за претходне двије године, које су радили републичка статистика, Привредна комора Србије, као и Министарство пољопривреде, нама у овом тренутку недостаје око милион прасади да попунимо капацитет фарми - рекла је министарка Танасковић.

Додала је да је у претходном периоду сточни фонд смањен и да је стратешки циљ Министарства пољопривреде и цијеле државе у овој години повећање сточног фонда при чему ће акценат бити усмјерен на свињогојство и говедарство.

Танасковићева је истакла да ће се овим мјерама, произвођачима омогућити да краткорочно, у току једне године колико траје њихова примјена, увезу квалитетну прасад.

Према њеним ријечима, држава ће због укидања царина и прелевмана бити на губитку од око милијарду динара, колико је из ова два извора приходовано прошле године.

Иначе, највише прасади се у Србију увезе из Европске уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана