Снимак злостављања дјетета у вртића "Замак" аутентичан, слиједе казне за одговорне

Танјуг
Foto: Printscreen

БЕОГРАД- Снимак злостављања дjетета у вртићу "Замак" је аутентичан, изјавио је данас градски секретар за образовање и дjечју заштиту Славко Гак и истакао да ће захтjевати најстрожу казну и за починиоце злостављања и за предшколску установу.

Гак је за РТС рекао да је јуче дjелимично спроведена ванредна контрола рада вртића, која је прекинута због погоршања здравственог стања директорке обданишта.

Секретаријат је, каже, у сриједу добио питање дневног листа Српски телеграф и одмах су поступили по том питању, пошто није стигла ниједна представка грађана у вези са радом вртића "Замак" на Вождовцу.

"Јуче је спроведена ванредна контрола, у једном делу, пошто је у једном моменту прекинута, зато што је директорки вртића позлило. Хитна помоћ је стабилизовала њено здравствено стање, али су констатовали да надзор не може да се настави. Снимак јесте аутентичан. Догодило се управо то, у тој предшколској установи", навео је Гак.

Он је рекао да ће се лично залагати да се процес спроведе до краја и да ће захтјевати најстрожу казну, када су починиоци злостављања у питању, али и за предшколску установу.

Гак је нагласио да такво понашање није дозвољено ни у државној, ни у приватној предшколској установи и додао да би исте захтјеве имао и да се злостављање догодило у државном вртићу.

Он је појаснио да инспекција, која је јуче упућена у ванредну контролу, није добила писмене изјаве због погоршања здравственог стања директорке, која је и супруга власника вртића.

"Оно што је кроз усмени разговор до тог момента са њима просветна инспекција успела да констатује јесте да се госпођа која се види на снимку, која врши један вид физичког насиља, води у предшколској установи као спремачица", навео је Гак.

Он је истакао да мора да се утврди ко су људи који врше и спроводе васпитно-образовни програм у тој предшколској установи и да је то прво и кључно питање, као и то да ли имају довољно васпитача, да ли су они адекватно школовани и да ли имају лиценце.

"Уколико се испостави да је све онако како данас имамо прелиминарно, само из усменог разговора са директорком вртића, заиста цу тражити најстрожу казну, а једна од тих је и најригорознија – да се ова предшколска установа затвори и да се лиценца поништи", рекао је Гак.

Послије сазнања из медија да су дјеца у приватном вртићу била изложена насиљу, Заштитник грађана је покренуо поступак контроле правилности и законитости рада Секретаријата за образовање и дјечју заштиту Града Београда.

Омбудсман Зоран Пашалић истакао је за РТС да се при оснивању образовних установа морају поштовати закони и да ће тражити да се утврде чињенице о начину њиховог пословања.

Истиче да се овакве ситуације могу предупредити врло једноставно и да постоје правила по којима се могу организовати предшколске установе и да се строгим и детаљним контролама може видјети да ли су услови испуњени.

"Ако нису, такве установе затворити и онемогућити да раде", рекао је Пашалић.

Гак је навео и да није тачна вијест да је у вртићу "Замак" злостављано дјете са сметњама у развоју, већ да је ријеч о здравом дјетету.

Он је додао и да су правила о оснивању предшколских установа и школа заиста строга, али да су злоупотребе честе.

"Они при самој верификацији имају све. Редовне контроле се спроводе, прави се план. Ми заиста, при свакој представци грађана поступамо моментално", рекао је Гак.

Када је ријеч о вртићу "Замак", највећи проблем је то што, како је рекао, до сада није стигла ниједна примједба ни родитеља ни запослених у обданишту.

"Свака предшколска установа је дужна да има савет родитеља који мора да буде укључен у рад те предшколске установе и свакако да родитељи треба да узму ту контролну улогу", рекао је Гак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана