“Слушамо већ данима непримјерене изјаве о Хандкеу и српским жртвама”

Агенције
“Слушамо већ данима непримјерене изјаве о Хандкеу и српским жртвама”

Београд - Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ се огласило поводом појединих реакција које су услиједиле послије додјеле Нобелове награде Петеру Хандкеу.

Удружење је истакло је да нико не може поништавати српске жртве и да су једино злочини над Србима остали некажњени.

“Већ неколико дана, од када је објављена вијест да је аустријски књижевник Петер Хандке добитник Нобелове награде за књижевност за 2019. годину, слушамо непримерене изјаве и Мунире Субашић и албанског премијера Едија Раме, албанских политичара у Приштини и свих оних који би да свету наметну мишљење да српских жртава нема и да не постоје”, навело је Удружење у саопштењу.

Они питају и на основу чега предсједница Удружења Мајке Сребренице Мунира Субашић даје себи за право и доводи у питање одлуку Комитета за књижевност Шведске академије наука и да ли је њена ужа специјалност књижевност.

“Или је можда то отуд што свијет увиђа истину, која је само и само једна, да су и Срби жртве. То наравно не одговара Субашићевој јер се не могу сакрити ни Сребреница, ни Кравице, Братунац, Подриње, Сарајево, па би да доведе у питање и свјетску књижевност”, указује Удружење.

Када су у питању захтјеви да се повуче одлука о награди Хандкеу или најаве протеста, Удружење пита да ли је то само због тога што Хендке у једном народу види пријатеље, или је због тога што се сам на лицу мјеста увјерио да су и Срби жртве, “да се наше страдање не може умањити и негирати”.

“То наравно не одговара онима који су те злочине и починили па су најгласнији у изјавама о награди за књижевност”, напомњу у саопштењу оцјењујући да у свету ипак влада правда и праведна моћ расуђивања што је доказ и одлука о додјели нобелове награде за књижевност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана