Скупштина Србије прихватила Извјештај о преговорима; Вучић: Борба за ЗСО ће бити тешка

ГС
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Посланици Скупштине Србије прихватили су са 154 гласа Владин Извјештај о преговорима са Приштином.

У завршном обраћању предсједник Србије Александар Вучић поручио је да ћемо имати тешке разговоре и тешку борбу за Заједницу српских општина, са овлашћењима која ће бити значајна и која ће уливати повјерење грађанима.

Народни посланици усвојили су Владин “Извјештај о преговарачком процесу са институцијама привремене самоуправе у Приштини, од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2023”.

Против су гласала 23 посланика, а уздржаних је било девет.

Током гласања је било присутно 186 посланика.

У извештају се истиче и да Београд неће одустати од захтјева да ЗСО буде хитно формирана и да ће Влада Србије и убудуће бити усредсређена на непосредну заштиту безбједности српског народа у покрајини и српских националних интереса.

Српска страна ће наставити, да кроз мировну политику активног учешћа у преговарачком процесу онемогући било какав основ приштинској страни за малициозно и лажно приказивање Србије као неконструктивног и “реметилачког фактора” у региону.

Оцјењује се и да су Београд у протеклом периоду посредници ЕУ и други релевантни међународни субјекти окарактерисали као конструктивну страну у свим кризним ситуацијама.

Такав приступ заснован на спремности на компромис зарад мира  у региону свих грађана на простору КИМ, много је утицао да рјешење свих ситуација буду у интересу српске стране, закључује се у извештају.
    
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана