Скандал на Виду, од Плаве гробнице направили купалиште

Агенције
Скандал на Виду, од Плаве гробнице направили купалиште

Лежаљке и сунцобрани на плажи у главној луци острва Видо, одакле почиње прилаз Спомен-костурници српским војницима из Првог свјетског рата уклоњени су у понедељак.

То је учињено два дана послије састанка који су представници Удружења грађана за заштиту Вида из града Крфа имали са градоначелником Костасом Николузосом. Тако је, бар засад, ријешена велика непријатност која је узнемирила јавност Србије, али и житеље Крфа, пишу Вечерње новости.

Менаџмент луксузног хотела “Икос” у Дасији, иначе нови власници ресторана који на Виду одавно ради, још на почетку сезоне поставио је лежаљке и сунцобране лијево од скретања према Спомен-костурници. Тако су се тик испод споменика у луци који је Град Крушевац подигао српским страдалницима и поред којег се вијоре српска и грчка

“Све што постоји на острву Видо припада општини Крф”, каже Жељко Поповић из недавно основаног Удружења за заштиту Вида.

“Ове године, на лицитацији, власници 'Икоса' су закупили ресторан на више година. Закуп, међутим, важи само под условом да не прекрше ниједну од уговорних ставки међу којима су и оне да не смију да организују журке, нити друге прославе.

Иако том мјесту није доликовало, неколико лежаљки је, по ријечима Поповића, на истој плажи било и претходних година, али “аларм” се упалио када је нови газда почео да проширује капацитете. На врата градоначелника минулог петка покуцала је делегација Удружења у којој су били Јанис Куркулос, бивши градоначелник Крфа, Јоргос Раидестинос, некадашњи замјеник градоначелника, др Татјана Спингу, предсједник Друштва грчко-српског пријатељства, Павлос Металинос, члан Привредне коморе и наш саговорник.

“С обзиром на то да су власници “Икоса” преуредили и значајно повећали квадратуру ресторана, да су поставили много више лежаљки и огромне сунцобране, јасно је да желе да се шире. Дознали смо и да у ресторан на Виду више не могу да уђу ни Грци који су тамо често одлазили на ручак, јер је ресторан наводно закупљен. Нама се то све није допало, па смо се обратили градоначелнику. Желимо да очувамо достојанство острва и сматрамо да Видо не сме бити купалиште”, рекао је Поповић.

Забрињавало их је, каже саговорник “Новости”, и што бродић, иначе на редовној линији Крф - Видо, није пловио све до почетка јула, а ни дјечји камп на супротном дијелу острва не ради већ двије године.

“Наше страхове и стрепњу, срећом, разумео је градоначелник, па су лежаљке уклоњене. О свему смо обавестили и Александроса Авлонитиса, посланика у парламенту Грчке. Он нам је обећао помоћ јер је велики пријатељ Срба, а ускоро ће постати и члан нашег Удружења. Не мислимо да је тренутним уклањањем лежаљки проблем решен и зато ћемо с пажњом наставити да пратимо шта ће се даље догађати како бисмо Плаву гробницу и успомену на српске војнике преминуле на Виду достојанствено заштитили”, говори Поповић и додаје:

“Са градоначелником Николузосом договорили смо се да ускоро поставимо табле на свим местима на Виду где бродови могу да пристану. На њима ће бити на више језика исписано шта се на острву дешавало током Првог светског рата. На Крф и Видо долазе туристи из целог света и много је оних који не знају шта је Плава гробница. Наше је да их са тим упознамо”.

Како је рекао, већ у недјељу ће око 500 Грка и Срба отићи на цјелодневни радни излет на Видо.

“Обавићемо припреме за постављање четири велика рефлектора која ће осветљавати Спомен-костурницу, као и 40 мањих за осветљење прилаза до ње. Распоредићемо и противпожарне апарате које смо обезбедили”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана